Jajko w dziurce
Pyszne śniadanko, które po raz pierwszy dane było mi spróbować lata temu, zaserwowane przez (wtedy jeszcze) przyszłego teścia. Pyszne, modyfikowane wielokrotnie na przeróżne sposoby. Idealny przykład "przeglądu lodówki"
Składniki:
(2 kromki)
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 2 jajka
- sól i pieprz, ewentualnie ulubiona przyprawa uniwersalna
- olej do smażenia
- opcjonalnie: kiełki
W obu kromkach chleba wytnij okrągłe otwory (okrągłą wykrawaczką lub po prostu kieliszkiem).
Rozgrzej olej na patelni.
Ułóż pieczywo i w otwory wbij jajka (po jednym do każdego). Posyp przyprawą i smaż na wolnym ogniu.
Kiedy kromki zaczną odstawać od patelni obróć je ostrożnie na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Nie za długo, aby żółtko było nadal płynące.
Podawaj posypane kiełkami lub z dodatkiem twarożku.
5 komentarze
Też muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńidealne na śniadanie! świetna alternatywa dla sadzonych
UsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam.
smakowite to jajko w dziurce.....
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!