Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Pieczone mielone z wkładką

Autorka 20:14 , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Po całkiem przypadkowym obejrzeniu odcinka TVN-owego programu kulinarnego, postanowiłam nieco inaczej podejść do kotletów mielonych. Wszystkie metody, które pozwalają mi zaoszczędzić czas w kuchni (nie dlatego, że nie lubię tego czasu tam spędzać, ale dlatego, że Maluszka nie lubi, kiedy ja na długo znikam w garach ;)). Pomysłem tym były kotlety mielone i dodatki do nich (buraczki i ziemniaki) pieczone bez tłuszczu. Kotlety bez jajek, bułki i innych wydumanych dodatków. 

Składniki:
  • 250 g mięsa mielonego (u mnie indycze)
  • przyprawy
  • gruby plaster sera żółtego
  • lubczyk (4 listki)
dodatkowo:
  • 2 buraki
  • 5 ziemniaków
  • ocet
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 

Ziemniaki umyj. Pokrój na ćwiartki lub ósemki, bez obierania.
Buraczki umyj, obierz, ponownie przepłucz i pokrój w grube plastry.

Na blasze rozściel pergamin i układaj na nim ziemniaki i buraki. Buraki skrop odrobiną octu, ziemniaki przypraw do smaku.
Piecz (w sumie 50 minut, ale po 30 minutach dodasz na blaszkę kotlety).

W misce wymieszaj mięso z przyprawami i lubczykiem (najlepiej rozdrobnionym w palcach). 
Ser pokrój w kostkę (ok.0,5 x 0,5 cm). Z mięsa formuj kulki, wtykając w nie kawałki sera. Tak przygotowane kotleciki układaj na blasze i piecz przez 20 minut.

Smacznego!

Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!