Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Pieczarkowa pierzynka na winie do kluseczek

Autorka 22:52 , , , , , , ,

Kluseczki ziemniaczane, które powstały z nie do końca udanych kopytek. Tak, kopytka mogą się nie udać ;) Zwłaszcza, jeśli w zapasie masz mniej mąki niż myślałaś, a ciasto jest już zamieszane, w dodatku nie możesz wyjść do sklepu, bo Twoja pociecha smacznie sobie śpi (a jesteście w domu same). Pozostało improwizować, bo przecież miałam tak wielką ochotę na kluseczki! Podaję tu jedynie przepis na pieczarkową, zaimprowizowaną z większym powodzeniem, pierzynkę. Kopytka potraficie zrobić, a jeśli nie, to może następnym razem opublikuję przepis na udane :)

W efekcie moje kluseczki nie wyszły złe. Wyszły maksymalnie delikatne :) Fakt, kształt dość awangardowy, ale nikt nie narzekał. Pieczarki nadrobiły :)

Składniki:
  • 6 dużych pieczarek
  • cebula
  • garść liści świeżej bazylii
  • pieprz czosnkowy (Prymatu)
  • 2/3 szklanki białego, wytrawnego wina
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól
  • ser żółty, tłusty do posypania

Przygotowanie:
Cebulę pokrój w piórka.
Rozgrzej oliwę i smaż cebulę. Wyciśnij czosnek.
Pokrój w plastry pieczarki. Smaż je na oliwie z cebulką i czosnkiem. 
Przypraw solą i pieprzem.
Dodaj rozdrobnione liście bazylii.
Całość zalej winem i duś do wyparowania i zgęstnienia sosu. 

Podawaj ciepłe, polewaj kluseczki lub makaron. Posyp startym serem.

Smacznego!

Wypróbuj również:

2 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!