Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Rolada z indyka z jabłkami i czosnkiem

Autorka 14:24 , , , , , , , , , , , , , , , ,

Szybki i ciekawy sposób na uzyskanie oryginalnego smaku indyczego filetu z piersi. Nadaje się na gorąco do obiadu, a po ostygnięciu świetnie sprawdzi się jako coś do przekąszenia. Świetna alternatywa dla wędlin.



Składniki:
  • ok.800 g filetu z piersi indyka
  • 1 jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do kurczaka "Pikantna" Prymatu
  • oregano
  • marynata do drobiu Prymatu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 małe marchewki
Przygotowanie:
Filet umyj i rozetnij (nie całkowicie) w najgrubszych miejscach, aby powstał długi, pojedynczy płat mięsa. Rozbij nie za cienko. 

Przyprawy i olej wymieszaj w miseczce i zalej nimi mięso. Wymieszaj dokładnie i odstaw do zamarynowania na minimum 2 godziny w lodówce.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Na tarce o drobnych otworach zetrzyj jabłko. Wyciśnij 2 ząbki czosnku i dodaj oregano. Wymieszaj.

Mięso rozłóż na folii aluminiowej i posmaruj mieszanką jabłka i czosnku. 
Na jednym z końców ułóż w poprzek marchewki.

Zawijaj roladę (zaczynając od strony z marchewką). Zawiń w folię aluminiową i piecz przez około 50 minut (do godziny). 

Podawaj pokrojone w plastry, z ulubionymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniaczkami i burakami. 

Smacznego!

Wypróbuj również:

4 komentarze

  1. świetna roladka z indyka,wygląda na małokaloryczną,zapraszam do siebie na testowanie produktów linessa z Lidla.

    OdpowiedzUsuń
  2. NA SAM WIDOK AZ SLINKA CIEKNIE:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha.Zrobię takie na święta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!