Rolada z indyka z jabłkami i czosnkiem
Szybki i ciekawy sposób na uzyskanie oryginalnego smaku indyczego filetu z piersi. Nadaje się na gorąco do obiadu, a po ostygnięciu świetnie sprawdzi się jako coś do przekąszenia. Świetna alternatywa dla wędlin.
- ok.800 g filetu z piersi indyka
- 1 jabłko
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do kurczaka "Pikantna" Prymatu
- oregano
- marynata do drobiu Prymatu
- 3 łyżki oleju
- 2 małe marchewki
Przygotowanie:
Filet umyj i rozetnij (nie całkowicie) w najgrubszych miejscach, aby powstał długi, pojedynczy płat mięsa. Rozbij nie za cienko.
Przyprawy i olej wymieszaj w miseczce i zalej nimi mięso. Wymieszaj dokładnie i odstaw do zamarynowania na minimum 2 godziny w lodówce.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Na tarce o drobnych otworach zetrzyj jabłko. Wyciśnij 2 ząbki czosnku i dodaj oregano. Wymieszaj.
Mięso rozłóż na folii aluminiowej i posmaruj mieszanką jabłka i czosnku.
Na jednym z końców ułóż w poprzek marchewki.
Zawijaj roladę (zaczynając od strony z marchewką). Zawiń w folię aluminiową i piecz przez około 50 minut (do godziny).
Podawaj pokrojone w plastry, z ulubionymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniaczkami i burakami.
Smacznego!
4 komentarze
Ale smakowicie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńświetna roladka z indyka,wygląda na małokaloryczną,zapraszam do siebie na testowanie produktów linessa z Lidla.
OdpowiedzUsuńNA SAM WIDOK AZ SLINKA CIEKNIE:)
OdpowiedzUsuńpycha.Zrobię takie na święta
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!