Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Grillowany łosoś z sosem z porów

Autorka 21:20 , , , , , , , , , ,

Wspaniała improwizacja, która powstała dziś w 15 minut :) A powstała na potrzeby przetestowania nowego nabytku kuchennego - opiekacza 3 w 1 :) Tosty sprawdzone, grill też. Jeszcze tylko gofry muszę dopracować i będę wniebowzięta. Chociaż po tym dzisiejszym łososiu, wiele już nie trzeba ;)



Składniki:
(2 porcje)
  • 300 g filetu z łososia (ja lubię ze skórką)
  • kawałek (ok.10 cm) pora
  • ok. 100 ml śmietany 18%
  • masło do smażenia
  • ząbek czosnku
  • przyprawa grillowa (u mnie Prymat - Klasyczna)
  • pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Rybę oczyść, opłucz w bieżącej wodzie i posyp z obu stron przyprawami. Odstaw do momentu rozgrzania grilla. 

Płyty grilla posmaruj masłem lub oliwą z oliwek. Na dolnej połóż filet z ryby, stroną bez skóry do dołu. Nie zamykaj jeszcze górnej części grilla. Poczekaj aż dolna część ryby się zetnie (widać zbielenie mięsa na przekroju). Zamknij pokrywę i piecz do momentu aż ryba nie będzie surowa (widać na przekroju).

W czasie pieczenia ryby przygotuj sos:
SOS ŚMIETANOWY Z POREM:
Pora pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej masło, wyciśnij czosnek i smaż przez krótką chwilę. Dodaj pora i smaż razem, aż zmięknie. 
Zalej śmietaną i podgrzewaj do zgęstnienia.
Sosem polewaj upieczoną rybę.

Podawaj z ulubionym dodatkiem, np. ryżem lub tostami.

Smacznego!

Wypróbuj również:

2 komentarze

  1. Lubię to połączenie, właściwie lubię pora w każdej postaci, podobnie z łososiem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!