Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Salsa z awokado

Autorka 23:13 , , , , , , , ,

Salsa, czyli meksykański sos, dodatek, z posiekanych (mniej lub bardziej) warzyw. Podawany na zimno. Świetna do pikantnych mięs i delikatnych placków (np. kukurydziano - cukiniowych).


Składniki:
  • 1 awokado
  • 6 pomidorków cherry
  • 1 czerwona cebula
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 łyżki soku z limonki
Przygotowanie:

Awokado obierz, zdejmując skórkę palcami (jeśli jest dojrzałe da się to zrobić bez problemu) pokrój w grubą kostkę. Przełóż do miseczki.
Przy wyborze awokado kieruj się zawsze jego dojrzałością - tylko dojrzałe awokado ma dobry smak. Niedojrzałym łatwo się zrazić. Aby dobrze wybrać należy sprawdzić, trzymając owoc grubszym końcem w swoją stronę, czy łatwo się wgniata w tym miejscu. Jeśli jest twarde, oznacza to, że jest niedojrzałe. Owszem, możemy je kupić, ale nie radzę jeść go tego samego dnia. Aby dojrzało (bo często nie mamy zbyt dużego wyboru w sklepie) musimy odłożyć je na 24 godziny w temperaturze pokojowej.

Pomidorki pokrój połówki i dodaj do awokado. 
Cebulę przekrój na pół i pokrój w półplasterki. Dodaj do reszty.
Paprykę pokrój w nieduże paseczki. Dodaj do reszty.
Całość skrop sokiem z limonki i wymieszaj niezbyt intensywnie.

Smacznego!

Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!