Kukurydza gotowana
Niby proste, niby oczywiste, a jednak okazuje się, że wiele osób nadal ma problem z przygotowaniem tej przekąski właściwie i pysznie. Kluczem jest osłodzenie, a nie osolenie wody do gotowania i czas gotowania!
Kolbę kukurydzy należy obrać z liści i oczyścić, przepłukać w zimnej wodzie.
W garnku zagotuj wodę i osłodź ją łyżeczką białego cukru.
Kukurydzę wrzucaj do wrzątku i gotuj bez przykrycia 7-10(max)! minut. Po 7 minutach warto nakłuć widelcem ziarenko, żeby sprawdzić czy zmiękło. Jeśli tak - wyjmujemy. Za długie gotowanie kukurydzy powoduje, że twardnieje i nie jest smaczna, a do kolejnego jej zmięknięcia trzeba naprawdę długo gotować.
Podawaj z masełkiem i posypaną solą :)
Smacznego!
3 komentarze
Ja dodaję jeszcze trochę mleka-podobno jest wtedy smaczniejsza :o)
OdpowiedzUsuńo tym nie słyszałam. Ciekawe czemu ma służyć mleko?
UsuńA ja ostatnio gotowałam 15 minut i dziwiłam się, czemu nadal jest twarda;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!