Placuszki z kurczakiem i cukinią
Modyfikacja jednego z rodzinnych przepisów - powstała z braku jednych składników (pieczarki) i nadmiaru innych (cukinia). Smacznie, sezonowo, podzielnie :)
(na wiele placuszków - dla 5-6 osób)
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 0,5 niedużej cukinii
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- przyprawa uniwersalna (np. Vegeta Natur)
- oregano
- pieprz
- 4 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Filet z kurczaka umyj i pokrój na niedużą kostkę. Przełóż do głębokiej miseczki i wymieszaj z przyprawami.
Cukinię pokrój w większą kostkę i dorzuć do kurczaka.
Całość wymieszaj i dodaj majonez, ketchup, maggi, oregano i pieprz. Wbij jajka i dokładnie wszystko wymieszaj. Dosyp mąkę. Jeśli "ciasto" jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze po odrobinie mąki pszennej.
Placuszki smaż na rozgrzanym oleju. Nakładaj ostrożnie porcje z jednej łyżki stołowej. Po kilku minutach, jak tylko będzie to możliwe, obracaj placuszki na drugą stronę.
Podawaj z pieczywem, grzankami lub ryżem.
Smacznego!
2 komentarze
Mmm, jakie pomysłowe :) Jak to czasem brak jednego składnika pomoże wymyślić coś pysznego!
OdpowiedzUsuńMaja teściowa robi bardzo podobne;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!