Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Łosoś ze szpinakiem ...

Autorka 14:34 , , , , , , , , , , , , ,

... w cieście francuskim z żółtym serem - ZAPIEKANKA :) 
Kolejna z Wielkich Improwizacji. Na pytanie mojej Mamy: "co dziś robimy na obiad?" odpowiedziałam pytaniem: "a co mamy?" - i wyszło to, co prezentuję Wam dzisiaj :)

Wyszło pysznie, z początku nie wszyscy mięsożercy z mojej rodzinki byli przekonani, ale w efekcie każdy prosił o dokładkę :)

Składniki:
(dla 4 osób)
  • 300 g łososia (najlepiej świeże filety)
  • paczka mrożonego szpinaku
  • 200 g sera żółtego (np. Gouda lub Ementalski)
  • czosnek granulowany
  • "Kucharek"
  • masło do smażenia
  • pieprz cytrynowy (lub świeżo mielony pieprz + cytryna)
  • 2 ciasta francuskie
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Na patelni z odrobiną masła podsmaż szpinak z przyprawami (kucharek, czosnek) do momentu wyparowania prawie całej wody.

Umyj łososia i  pokrój w niewielkie kawałki. Kawałki posyp pieprzem cytrynowym lub zmielonym pieprzem i polej odrobiną soku z cytryny. Usmaż rybę na oddzielnej patelni, na odrobinie masła.
Przełóż łososia do szpinaku i lekko zamieszaj cały farsz.

Potarkuj ser żółty.

W niskim naczyniu żaroodpornym rozłóż jeden arkusz ciasta francuskiego i nakłuwaj je widelcem (dzięki temu będzie pulchniejsze).

Na ciasto wyłóż farsz i posyp go serem żółtym. Całość przykryj drugim arkuszem ciasta.

Całość zapiekaj około 20 minut - do momentu zarumienienia ciasta.

Podawaj lekko przestudzone.

Smacznego!


Wypróbuj również:

4 komentarze

  1. Losos i szpinak- uwielbiam! w takim wydaniu musi byc szegolnie pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne danko! Trochę eleganckie, trochę pszaśne. W sam raz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Łosoś i szpinak to super zgrana para:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo udana ta improwizacja :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!