Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Żeberka w miodzie i winie

Autorka 11:38 , , , ,

Pyszna improwizacja mojej Mamy :) Na szczęście pamiętała co dodawała i w jakich ilościach :) Chociaż obie mamy tak, że przyprawy "smakowe" dodajemy właśnie na smak :) wg własnych upodobań.

Składniki:
(dla 5 osób)
  • 2 kg żeberek
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki majonezu
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • delikat czerwony
  • sól
  • łyżka oleju
  • woda 
  • 0,5 szklanki czerwonego, półsłodkiego wina
Przygotowanie:

Żeberka umyj i podziel na porcje.

Z miodu, przecieru pomidorowego, majonezu, oleju, wina i przypraw przygotuj marynatę. Rozcieńczaj ją wodą do uzyskania konsystencji gęstego sosu.

Marynatą zalej żeberka i pozostaw na minimum godzinę w lodówce.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Żeberka, razem z marynatą wylej do niskiego naczynia żaroodpornego i przykryj je folią aluminiową.
Ustaw na średnim poziomie piekarnika i piecz pod przykryciem godzinę. Po godzinie wymieszaj i odkryj żeberka. Zapiekaj odkryte przez kolejną godzinę - wtedy będą ładnie zarumienione :)

Polecam z pieczonymi ziemniaczkami i surówką sezonową.

Smacznego!

Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!