Żeberka w miodzie i winie
Pyszna improwizacja mojej Mamy :) Na szczęście pamiętała co dodawała i w jakich ilościach :) Chociaż obie mamy tak, że przyprawy "smakowe" dodajemy właśnie na smak :) wg własnych upodobań.
(dla 5 osób)
- 2 kg żeberek
- łyżka miodu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki majonezu
- czosnek granulowany
- pieprz
- delikat czerwony
- sól
- łyżka oleju
- woda
- 0,5 szklanki czerwonego, półsłodkiego wina
Żeberka umyj i podziel na porcje.
Z miodu, przecieru pomidorowego, majonezu, oleju, wina i przypraw przygotuj marynatę. Rozcieńczaj ją wodą do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
Marynatą zalej żeberka i pozostaw na minimum godzinę w lodówce.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Żeberka, razem z marynatą wylej do niskiego naczynia żaroodpornego i przykryj je folią aluminiową.
Ustaw na średnim poziomie piekarnika i piecz pod przykryciem godzinę. Po godzinie wymieszaj i odkryj żeberka. Zapiekaj odkryte przez kolejną godzinę - wtedy będą ładnie zarumienione :)
Polecam z pieczonymi ziemniaczkami i surówką sezonową.
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!