Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Pieczarki faszerowane

Autorka 11:18 , , , , , , , , , , , , , ,

farsz miał być "zalany" całym jajkiem - coś w stylu sadzonego, ale wiejskie jaja okazały się za duże nawet dla naprawdę dużych pieczarek. Jeśli ktoś z Was spróbuje zrobić to z "sadzonym" - chwalcie się efektami :)

Składniki:
  • 8 dużych pieczarek
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 parówki 
  • ser żółty (8 plasterków 2x2 cm)
  • 2 jajka
  • pieprz
  • oregano suszone
  • "warzywko"
Przygotwanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Pieczarki umyj, odkrój nóżki. Nóżki pokrój w drobną kostkę i podsmaż (najlepiej bez tłuszczu, lub na odrobinie masełka). Kapelusze pieczarek wyłóż d góry otworem w płaskim naczyniu żaroodpornym.

Parówki pokrój w drobną kostkę i dodaj do smażących się pieczarek.

Posyp pieprzem, Warzywkiem i oregano.

Paprykę pokrój w drobną kostkę, ale nie podsmażaj. Straci wtedy skórkę, a upieczona już z całą resztą będzie nadal chrupiąca i aromatyczna.

W miseczce rozbełtaj jajka (czy rozmąć - jak kto woli ;) ) - rozbij, nie ubij :)

Wyłącz palnik i do farszu dodaj paprykę. Wymieszaj.

Nakładaj farsz łyżeczką do kapeluszy pieczarek, pozostawiając troszkę miejsca dla jajka.
Wlewaj ostrożnie jajko na farsz, a na wierzch układaj plasterki sera żółtego.

Całość zapiekaj na środkowym poziomie piekarnika przez 20 minut.

Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Smaczna przystawka lub wczesna kolacja :)

Smacznego!

Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!