Kurczak zapiekany z majonezem
Ta potrawa jest w naszej rodzince od ładnych kilku lat i zawsze przyjmowana jest z entuzjazmem. Sprawdza się przy potrzebie nakarmienia większej liczby brzuszków - stosunkowo szybka robotka, a danie podzielne.
Z pewnością nie jest to przepis dla dbających o linię - sporo majonezu, sera żółtego, a do tego najlepiej pasują pieczone ziemniaki (choć ryż też się super sprawdza).
(dla 5 osób)
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2 duże cebule
- ok. 250 g sera żółtego (polecam Goudę)
- średni majonez (polecam kętrzyński lub napoleoński)
- delikat czerwony
- oregano
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Umyj mięso i pokrój na nieduże kawałki. Przypraw czerwonym Delikatem i ułóż warstwę w płytkim naczyniu żaroodpornym.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na masełku, dodając nieco oregano. Zeszkloną cebulkę wyłóż równomierną warstwą na kurczaku.
Potarkuj ser żółty i rozsyp na warstwie cebulki.
Całość przykryj równomierną warstwą majonezu.
Jeśli naczynie tego nie wymaga, nie dodawaj za wiele tłuszczu, bo wystarczająca jego ilość wytopi się z majonezu.
Zapiekankę piecz na środkowym poziomie przez 15-20 minut.
Polecam z pieczonymi ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.
5 komentarze
Bardzo dobry kurczaczek. Już kiedyś korzystałam z podobnego przepisu :]
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysl :)
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu można ;) Zwłaszcza, że choć jeszcze nie miałam okazji go spróbować już coś czuję, że mi posmakuje ;)
OdpowiedzUsuńbooomba smakowa i kaloryczna! Wygląda fajnie. Czym jest tajemniczy Czerwony Delikat?
OdpowiedzUsuńAga - czerwony Delikat to przyprawa Knorr - ulubiona mojej mamy. Aktualnie figuruje jako przyprawa do mięs w czerwonym opakowaniu :)
UsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!