Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Kurczak zapiekany z majonezem

Autorka 10:53 , , , , , , , , ,

Ta potrawa jest w naszej rodzince od ładnych kilku lat i zawsze przyjmowana jest z entuzjazmem. Sprawdza się przy potrzebie nakarmienia większej liczby brzuszków - stosunkowo szybka robotka, a danie podzielne.
Z pewnością nie jest to przepis dla dbających o linię - sporo majonezu, sera żółtego, a do tego najlepiej pasują pieczone ziemniaki (choć ryż też się super sprawdza). 

Składniki:
(dla 5 osób)
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • ok. 250 g sera żółtego (polecam Goudę)
  • średni majonez (polecam kętrzyński lub napoleoński)
  • delikat czerwony
  • oregano
Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Umyj mięso i pokrój na nieduże kawałki. Przypraw czerwonym Delikatem i ułóż warstwę w płytkim naczyniu żaroodpornym.

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na masełku, dodając nieco oregano. Zeszkloną cebulkę wyłóż równomierną warstwą na kurczaku.

Potarkuj ser żółty i rozsyp na warstwie cebulki.

Całość przykryj równomierną warstwą majonezu.

Jeśli naczynie tego nie wymaga, nie dodawaj za wiele tłuszczu, bo wystarczająca jego ilość wytopi się z majonezu.

Zapiekankę piecz na środkowym poziomie przez 15-20 minut.

Polecam z pieczonymi ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.



Wypróbuj również:

5 komentarze

  1. Bardzo dobry kurczaczek. Już kiedyś korzystałam z podobnego przepisu :]

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy pomysl :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od czasu do czasu można ;) Zwłaszcza, że choć jeszcze nie miałam okazji go spróbować już coś czuję, że mi posmakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. booomba smakowa i kaloryczna! Wygląda fajnie. Czym jest tajemniczy Czerwony Delikat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - czerwony Delikat to przyprawa Knorr - ulubiona mojej mamy. Aktualnie figuruje jako przyprawa do mięs w czerwonym opakowaniu :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!