Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Sushi

Autorka 21:26 , , , , , , , , , , , , ,

To był bardzo miły wieczór (środa), pracowity, ale cel został osiągnięty: NARESZCIE NAJADŁAM SIĘ SUSHI! Zwykle zniechęcało mnie to długie i pracochłonne przygotowywanie, ale po kilku zamówieniach z restauracji, kiedy czułam niedosyt, postanowiłam się zawziąć i zrobić duuuużo i przede wszystkim sama :) Spotkaliśmy się u Paksiaków, ja szalałam w nieswojej kuchni, ale efekt był, mam nadzieję, zadowalający :) ja byłam zadowolona i najedzona

JAK SIĘ DO TEGO ZABRAĆ?
Sushi podaje się najlepiej na drewnianych tacach, ale nie radzę emaliowanych talerzy. Wtedy ryż się przykleja. 
Każdy z jedzących powinien mieć, poza własnym zestawem pałeczek, oddzielny pojemniczek na sos sojowy. 
Sushi należy jeść pałeczkami lub palcami (nigdy sztućcami). 
Nigiri (czyli wałeczki z płatkiem ryby) należy zamaczać rybą w sosie (a nie ryż) i układać do ust rybą skierowaną w dół. 
Jeśli skończysz jeść, należy pałeczki położyć równolegle w poprzek miseczki z sosem.

Tego nie rób:
Odgryzanie kawałka sushi i odkładanie "na później" jest bardzo źle widziane!
Na kawałek sushi nie należy nakładać płatka imbiru! Imbir zjada się oddzielnie, przed zmianą rodzajów sushi - służy oczyszczeniu kubeczków smakowych. 
Źle widziane jest "karmienie się" pałeczkami wzajemnie. Jeśli chcesz coś komuś podać - podaj mu palcami na jego talerz.



Składniki:
(dla 4 głodnych osób)

SOS do ryżu:
  • 9 łyżek octu do sushi
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • pół buteleczki sosu sojowego 
  • torebka ryżu do sushi
  • słoiczek marynowanego imbiru
  • 6 listków nori
  • szczypta czarnego sezamu
  • wasabi
  • ok. 200 g filetu tuńczyka
  • ok. 200 g filetu łososia
  • 100 g wędzonego pstrąga
  • średni świeży ogórek
  • połowa dużego awokado
  • pół zielonej papryki
  • odrobina majonezu

Przygotowanie:

Podstawą jest ryż. My lubimy dość wyrazisty jego smak. Jeśli wolisz bardzo łagodny, dodaj mniej octu do sosu (np. 7 łyżek).

PRZYGOTOWANIE RYŻU:

Ryż wsp do miseczki (najlepiej takiej z "dzióbkiem") i płucz pod bieżącą wodą ciągle mieszając. Takie płukanie jest czasochłonne, ale to ważne, aby wypłukać ryż aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu odstaw ryż w wodzie na 15 minut i jeszcze raz wypłucz. Przełóż ryż do garnka i nalej wody w takiej samej ilości, co ryż (1 torebka ryżu = 4 szklanki). Zagotuj dość szybko na maksymalnej mocy palnika, a później zmniejsz do minimum i gotuj pod przykryciem okolo 15 minut często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostaw na 5 minut w garnku przykrytym wilgotną ściereczką.

W tym czasie przygotuj sos do ryżu: wszystkie składniki na sos zagotuj w małym rondelku lub na patelni.

Gorący sos wlej do ryżu i dokładnie wymieszaj. Tak doprawiony ryż odstaw przykryty wilgotną ściereczką w chłodniejsze (ale nie za zimne!) miejsce, do powolnego ostudzenia. Trwa to około 15 minut. Ważne, żeby ryż nie był ciepły, bo utrudni to zawijanie w liście nori.


Zanim zaczniesz przygotowanie sushi, przygotuj miseczkę z wodą do maczania palców i później noża.
W tym momencie radzę też przygotować wszystkie inne składniki: wszystko pokrój w cienkie, długie paski. 

Istnieje wiele rodzajów sushi. Przedstawię tu instrukcje tych, które na tamten wieczór przygotowałam:

MAKI
Na macie bambusowej (lub ściereczce - tak uczyłam się robić sushi) ułóż arkusz nori. Na 2/3 jego powierzchni ułóż cienko ryż (tak, aby wodorosty prześwitywały, ale jednolicie). Polecam częste namaczanie palców, aby ryż do nich nie przywierał. 
Dalej, w około 1/3 ryżu, układaj składniki. Krawędź nori (tą nie pokrytą ryżem) smaruj lekko wodą.
Teraz zawijaj matę od dołu w kierunku do środka i dociśnij krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zawiń zawartość), roluj do końca przesuwając matę w górę. Rolki pokrój na niewielkie części (takie, które będą możliwe do zjedzenia na raz) koniecznie ostrym gładkim nożem. Nóż polecam przed krojeniem nawilżyć wodą, aby nie przywierał do niego ryż.
Tu możesz komponować tyle kompozycji, ile jesteś w stanie z dostępnych Ci składników. Moje propozycje na maki z tamtego wieczoru:

#1
- łosoś
- awokado
- ogórek

#2
- tuńczyk
- papryka
- ogórek

#3
- pstrąg wędzony
- awokado
- ogórek

#4
- tuńczyk
- awokado
- ogórek
- majonez (polecam też serek philadelfia - łagodniejsze w smaku)

#5 HOSOMAKI (czyli malutkie rolki - z połowy liścia)
- majonez
- ogórek
- awokado

NIGIRI
to najłatwiejszy do wykonania rodzaj sushi. 
Rybę pokrój na niegrube płatki o długości około 5 cm. Z ryżu formuj wałeczki o wymiarach ok. 4x1cm. Posmaruj odrobiną wasabi i kładź rybę. 

Moje kompozycje: z tuńczykiem, z łososiem.

Rolek wyszło duużo, nigiri też całkiem sporo, ale po zużyciu ryżu i wodorostów zostało jeszcze trochę rybki. W związku z tym zajadaliśmy się nią w formie SASHIMI - czyli pokrojoną w płatki, podaną na drewnianej tacce razem z pokrojonymi pozostałymi składnikami (ogórek, awokado, papryka). 

Smacznego!

Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!