Makaronowa z tuńczykiem
Sałatka stworzona przez "przebudowanie" sałatki z tuńczykiem z potrzeby nakarmienia większej liczby niespodziewanych gości.
- puszka tuńczyka w kawałkach
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- pomidor
- 2 jajka
- ok. 100 g makaronu penne
- 4 czarne oliwki Królewskie (duże)
- 1 mała czerwona cebulka
- pieprz ziołowy
- "Kucharek"
- 5 łyżek majonezu
- łyżeczka przyprawy "Tzatziki" Prymatu (lub: czosnek granulowany, sól, koperek, natka pietruszki, tymianek, pieprz czarny)
Przygotowanie:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.
Ugotuj jajka na twardo i pokrój w kostkę. Jajka łatwo obierzesz ze skorupki, jeśli w czasie gotowania dodasz do wody szczyptę soli.
Tuńczyka, fasolę i kukurydzę odsącz i przełóż do salaterki. Dorzuć jajka.
Pomidora pokrój w kostkę i dodaj do reszty.
Pokrój w kostkę cebulkę i dodaj.
Pokrój w kostkę cebulkę i dodaj.
Dodaj makaron.
Oliwki pokrój w krążki.
Całość zamieszaj, dodaj majonez i przypraw.
Smacznego!
1 komentarze
Makaronowe sałatki robię często Połówkowi do pracy. Pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!