Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Leczo - wersja light

Autorka 21:46 , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Stworzone na działce, z działkowych płodów :) (no, poza kurczakiem). Lekkie - z drobiem zamiast kiełbasy, z żółtą cukinią (delikatniejsza od zielonej), sporą ilością ogrodowych ziół, z pomidorami. Nie zagęszczane, bo miało być lekko ;)

Składniki:
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 0,5 dużej żółtej cukinii (lub cała mała)
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • gałązka lubczyku
  • gałązka natki
  • 0,5 litra wody
  • cukier
  • sól lub
  • pieprz
  • papryka słodka
Przygotowanie:

Zagotuj wodę w głębokim garnku.

Marchewkę oczyść i oskrob, jeśli to konieczne. Pokrój w krążki o wrzuć do wrzątku. Kiedy zacznie mięknąć dodawaj kolejne składniki.

Cebulę pokrój w półplasterki i dorzuć do garnka. Wsyp przyprawy. 

Oczyść mięso. Pokrój w dużą kostkę i dorzuć do garnka. 

Dodaj zioła (rwane palcami, nie krojone metalowym nożem!).

Dodaj pomidory. Doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj długo. Sprawdź smak. Jeśli potrzeba, dopraw. Jeśli pomidory są zbyt kwaśne - dodawaj po odrobinie cukru. 

Pokrój w grubą kostkę cukinię i wrzuć do gotującej się zupy. Całość gotuj do momentu, aż cukinia zmięknie.

Jeśli wolisz gęstszą konsystencję, możesz dolać nieco słodkiej śmietany.

Podawaj z makaronem lub ryżem, albo grzankami.

Smacznego!





Wypróbuj również:

1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!