Leczo - wersja light
Stworzone na działce, z działkowych płodów :) (no, poza kurczakiem). Lekkie - z drobiem zamiast kiełbasy, z żółtą cukinią (delikatniejsza od zielonej), sporą ilością ogrodowych ziół, z pomidorami. Nie zagęszczane, bo miało być lekko ;)
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 0,5 dużej żółtej cukinii (lub cała mała)
- puszka krojonych pomidorów
- 3 marchewki
- 1 czerwona cebula
- gałązka lubczyku
- gałązka natki
- 0,5 litra wody
- cukier
- sól lub
- pieprz
- papryka słodka
Przygotowanie:
Zagotuj wodę w głębokim garnku.
Marchewkę oczyść i oskrob, jeśli to konieczne. Pokrój w krążki o wrzuć do wrzątku. Kiedy zacznie mięknąć dodawaj kolejne składniki.
Cebulę pokrój w półplasterki i dorzuć do garnka. Wsyp przyprawy.
Oczyść mięso. Pokrój w dużą kostkę i dorzuć do garnka.
Dodaj zioła (rwane palcami, nie krojone metalowym nożem!).
Dodaj pomidory. Doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj długo. Sprawdź smak. Jeśli potrzeba, dopraw. Jeśli pomidory są zbyt kwaśne - dodawaj po odrobinie cukru.
Pokrój w grubą kostkę cukinię i wrzuć do gotującej się zupy. Całość gotuj do momentu, aż cukinia zmięknie.
Jeśli wolisz gęstszą konsystencję, możesz dolać nieco słodkiej śmietany.
Podawaj z makaronem lub ryżem, albo grzankami.
Smacznego!
1 komentarze
Taka lżejsza wersja bardzo mi się podoba;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!