Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Lekkie leczo dla Maluszka

Autorka 21:58 , , , , , , , , , , , , , ,

Jestem zwolenniczką karmienia dzieciaczka posiłkami, które i my jemy. Lubię też, kiedy dziecko siedzi z nami przy stole w swoim krzesełku i zjada już coraz częściej to samo, co my. Gotując obiady w sezonie letnim nie ma problemu z przygotowaniem wersji dziecięcej, zwłaszcza jeśli mamy dostęp do składników z pewnego źródła. To leczo przygotowałam mojej 7 miesięcznej córci.

Składniki:

  • 1 nieduża marchewka
  • szklanka wody
  • 4 plasterki żółtej cukinii
  • 3 kawałeczki (kostki) filetu z piersi kurczaka
  • 2 łyżki soku pomidorowego (bez soli)
  • pół żółtka ugotowanego kurzego jaja

Przygotowanie:

W niedużym garnuszku lub rondelku zagotuj wodę.

Marchewkę wyczyść i oskrob. Pokrój w krążki i ugotuj w niesolonej wodzie.

Kiedy marchewka zacznie mięknąć, dodaj kawałki kurczaka. 

Po ugotowaniu mięsa, dodaj cukinię, a zaraz po jej zmięknięciu (żółta jest delikatniejsza od zielonej, więc w tym przypadku nastąpi to stosunkowo szybko) dodaj pomidory. Całość zagotuj i ostudź.

Danie zmiksuj w blenderze. Dodaj rozdrobnione widelcem żółtko, zamieszaj. Podawaj z kleikiem kukurydzianym albo (jeśli już wprowadziłaś) z makaronem (ważne, żeby był dobrej jakości - z pszenicy durum).


Wypróbuj również:

1 komentarze

  1. Jestem bardzo za! Moje dzieci też jadły prawdziwe jedzenie w miejsce przereklamowanych słoiczków. Z perspektywy czasu widzę, że wyszło nam to wszystkim na dobre! pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!