Lekkie leczo dla Maluszka
Jestem zwolenniczką karmienia dzieciaczka posiłkami, które i my jemy. Lubię też, kiedy dziecko siedzi z nami przy stole w swoim krzesełku i zjada już coraz częściej to samo, co my. Gotując obiady w sezonie letnim nie ma problemu z przygotowaniem wersji dziecięcej, zwłaszcza jeśli mamy dostęp do składników z pewnego źródła. To leczo przygotowałam mojej 7 miesięcznej córci.
- 1 nieduża marchewka
- szklanka wody
- 4 plasterki żółtej cukinii
- 3 kawałeczki (kostki) filetu z piersi kurczaka
- 2 łyżki soku pomidorowego (bez soli)
- pół żółtka ugotowanego kurzego jaja
Przygotowanie:
W niedużym garnuszku lub rondelku zagotuj wodę.
Marchewkę wyczyść i oskrob. Pokrój w krążki i ugotuj w niesolonej wodzie.
Kiedy marchewka zacznie mięknąć, dodaj kawałki kurczaka.
Po ugotowaniu mięsa, dodaj cukinię, a zaraz po jej zmięknięciu (żółta jest delikatniejsza od zielonej, więc w tym przypadku nastąpi to stosunkowo szybko) dodaj pomidory. Całość zagotuj i ostudź.
Danie zmiksuj w blenderze. Dodaj rozdrobnione widelcem żółtko, zamieszaj. Podawaj z kleikiem kukurydzianym albo (jeśli już wprowadziłaś) z makaronem (ważne, żeby był dobrej jakości - z pszenicy durum).
1 komentarze
Jestem bardzo za! Moje dzieci też jadły prawdziwe jedzenie w miejsce przereklamowanych słoiczków. Z perspektywy czasu widzę, że wyszło nam to wszystkim na dobre! pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!