Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Lazania 3 kolory

Autorka 16:57 , , , , , , , , , , ,

czerwony - sos boloński
biały (lub szarawy ;) ) - pieczarki w sosie śmietanowym z cebulką
zielony - szpinak


a to wszystko z fantastycznie ciągnącą się mozzarellą.
Zależało mi na przygotowaniu lazanii zbliżonej do klasycznej, z lekką wariacją. Oceńcie - najlepiej próbując :)

Przepis zgłaszam do konkursu "Lasagne z Lubellą!"


Składniki:


  • makaron Lasagne "Lubelli"
  • puszka krojonych pomidorów w puszce 
  • 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego)
  • 200 g sera mozzarella (żółta, nie z zalewy!)
  • 1 nieduża cebulka
  • 10 niedużych pieczarek
  • 100 ml śmietanki 18% (u mnie "Łaciata")
  • pół kostki masła
  • szpinak mrożony 
  • czosnek granulowany
  • sól lub słona przyprawa (u mnie "Kucharek")
  • bazylia - około łyżki
  • pieprz świeżo mielony


Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj oliwy i 2 łyżeczki soli. Podgotuj makaron lasagne (wg instrukcji). Makaron odkładaj na dużą deskę lub durszlak (nie kładź płatków jeden na drugi, bo się skleją!).

Warstwa czerwona:
Rozgrzej patelnię i usmaż mięso mielone. Przypraw pieprzem, czosnkiem i solą do smaku. Dodaj bazylię. Kiedy mięso się usmaży dodaj pomidory. Podgrzewaj do zgęstnienia.

Teraz przygotuj warstwę "białą":
Pokrój w kostkę cebulkę i pieczarki.
Na patelni rozpuść masło (ok. 2 łyżeczek) i smaż na nim cebulkę aż do zeszklenia. Dodaj pieczarki, posyp sporą ilością pieprzu i odrobiną soli. Przykryj i duś około 5 minut. Dodaj śmietanę i gotuj bez przykrycia na średniej mocy aż do zgęstnienia sosu.

Warstwa zielona:
Rozgrzej masło (2 łyżki). Dodaj szpinak mrożony. Po rozmrożeniu smaż go przez jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku i dodaj czosnek.

Poszczególne warstwy układaj w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem lub masłem w kolejności:

płaty makaronu
warstwa czerwona
ser mozzarella (w plasterkach)
warstwa "biała"
ser mozzarella
warstwa czerwona
ser mozzarella
warstwa zielona
ser mozzarella
płaty makaronu

Wierzch możesz skropić oliwą albo poukładać płatki masła lub polać odrobiną pozostałego sosu (jeśli został :) ). Dzięki temu makaron nie spiecze się za mocno.

Całość zapiekaj 10 minut.
Przed podaniem pozostaw lazanię do ostygnięcia na ok. 10 minut. Dzięki temu łatwiej będzie Ci pokroić ją na kawałki.

Smacznego!

Wypróbuj również:

1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!