Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Placuszki ziemniaczane z pomidorowym sosem

Autorka 21:11 , , , , , ,

Dzisiejszy obiad. Taki zwyczajny, a tak nadzwyczajnie pyszny! Zapraszam do wypróbowania.

Placuszki tym razem przygotowałam w wersji mini, ale po zagęszczeniu nieco masy ziemniaczanej większą ilością mąki można spokojnie usmażyć 2-3 duże (na całą patelnię) placuchy. 

Składniki:
na placki:
  • ziemniaki (ja liczę zwykle 3-4 średnie sztuki na osobę)
  • jajko
  • mąka pszenna lub pełnoziarnista
  • sól i pieprz


na sos:
  • ok. 250g schabu
  • pół puszki pomidorów w kawałkach
  • ząbek czosnku
  • mała cebulka
  • świeża bazylia
  • ulubiona przyprawa (u mnie: kucharek)
  • masło 


Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i ucieraj tym, co masz (ja używam blendera z końcówką miksującą - rewelacyjnie się sprawdza) na jednolitą masę.

Teraz jest dobry moment, żeby ocenić dostawcę naszych ziemniaków - jeśli w ciągu kilku minut masa stanie się szara (zamiast lekko różowa) będzie to oznaczało, że ziemniaki, które kupiłaś/kupiłeś były nadmiernie nawożone. Takie szare ciemnienie oznacza bardzo dużą ilość azotanów, które ziemniaki wchłonęły.

Do masy ziemniaczanej dodaj jajko i mąkę. Mąkę dodaję zwykle "na oko" w zależności od tego, jaką konsystencję chcę uzyskać. Jeśli zamierzam usmażyć kilka(naście) małych placuszków, to ciasto powinno być lejące, jeśli mam ochotę na duże placki - gęstsze = więcej mąki. Placuszki smaż na rozgrzanym oleju, do momentu złotego zarumienienia. 

Kiedy usmażysz wszystkie placki (bardziej odważni kucharze mogą zdecydować się na przygotowanie sosu w tym samym czasie), zabierz się za sos.

Schab pokrój w niedużą kostkę, przypraw i smaż w małym garnuszku na maśle. Smaż tylko chwilkę (do  "zbielenia" powierzchni). Dodaj wgnieciony lub pokrojony w drobną kostkę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulkę. 
Po chwili dodaj pomidory i całe liście świeżej bazylii. 
Dopraw do smaku. I tu uwaga: jeśli sos pomidorowy jest zbyt kwaśny - dodaj odrobinę cukru.

Sos podgrzewaj jeszcze chwilkę, do momentu pojawienia się pierwszych pęcherzyków (czyli do zagotowania). Nie powinnaś/eś podgrzewać go zbyt długo, ponieważ zbyt długo podgrzewany schab (powyżej 5 minut jeśli mówimy o małych kawałkach) staje się nieprzyjemnie twardy.

Placuszki polej sosem. Możesz też dodać łyżkę kwaśnej śmietany na wierzch.

Smacznego!

Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!