Kawa mrożona
W czasie upałów najchętniej byśmy spali, wylegiwali gdzieś w cieniu, ale nie zawsze możemy sobie pozwolić na błogie lenistwo i potrzebujemy czegoś, co postawi nas na nogi. Polecam mrożoną kawę, która jest bardzo prosta do przygotowania.
Jeśli nie masz pod ręką żadnego narzędzia do kruszenia lodu, typu np. blender z tą opcją, możemy po prostu kawę rozpuszczalną zalać zimnym mlekiem i dodać kostki lodu.
Jednak jeśli mamy do dyspozycji sprzęt kruszący lód, możemy zaszaleć i przygotować sobie puszystą, delikatną i dość gęstą kawę mrożoną.
Składniki:
- kawa rozpuszczalna (2 łyżeczki na osobę)
- kostki lodu (3 na osobę)
- mleko 250 ml na osobę
- cukier (wg upodobań)
- bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Do naczynia, w którym będziesz kruszyć lód, poza kostkami lodu, dodaj kawę, cukier, odrobinę mleka (ok. 3 łyżek). Wszystko razem "krusz" przez chwilę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Taką kawę przelej do wysokich szklanek i dolewaj mleko. Zamieszaj i udekoruj bitą śmietaną.
Można podawać również z ulubionymi lodami :)
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!