Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Błyskawiczne ciasteczka z marmoladą i miętą

Autorka 11:45 , , , , , , , , , ,


SKŁADNIKI:
(ok. 16 ciastek)

  • rulon ciasta francuskiego
  • marmolada do pieczenia, wieloowocowa (u mnie Jamar-u)
  • łyżka kandyzowanych skórek pomarańczy
  • kilka listków świeżej mięty
POTRZEBUJESZ:
  • papieru do pieczenia
  • szerokiej, niskiej blaszki
  • ostrego noża

PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z opcją termoobiegu.

Rozwiń papier na blaszce.

Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj całą jego powierzchnię cienką warstwą marmolady, posiekaj bardzo drobno listki mięty i posyp warstwę marmolady. Posyp wszystko skórkami pomarańczy.
Ciasto zawijaj zaczynając od dłuższego boku, nie dociskając zbyt mocno, aby ciasto swobodnie wyrastało podczas pieczenia. 
Powstałą roladkę pokrój na około 1,5 -centymetrowe plastry i układaj je w około 2-centymetrowych odstępach na przygotowanej blaszce.

Wstaw do piekarnika i piecz przez około 15 minut, kontrolując stopień zarumienienia ciasteczek.
Po upieczeniu wyjmij blaszkę i pozostaw ciastka do ostygnięcia. Wykładaj do podania dopiero zimne ciasteczka.

Smacznego!

Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!