Błyskawiczne ciasteczka z marmoladą i miętą
SKŁADNIKI:
(ok. 16 ciastek)
- rulon ciasta francuskiego
- marmolada do pieczenia, wieloowocowa (u mnie Jamar-u)
- łyżka kandyzowanych skórek pomarańczy
- kilka listków świeżej mięty
POTRZEBUJESZ:
- papieru do pieczenia
- szerokiej, niskiej blaszki
- ostrego noża
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z opcją termoobiegu.
Rozwiń papier na blaszce.
Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj całą jego powierzchnię cienką warstwą marmolady, posiekaj bardzo drobno listki mięty i posyp warstwę marmolady. Posyp wszystko skórkami pomarańczy.
Ciasto zawijaj zaczynając od dłuższego boku, nie dociskając zbyt mocno, aby ciasto swobodnie wyrastało podczas pieczenia.
Powstałą roladkę pokrój na około 1,5 -centymetrowe plastry i układaj je w około 2-centymetrowych odstępach na przygotowanej blaszce.
Wstaw do piekarnika i piecz przez około 15 minut, kontrolując stopień zarumienienia ciasteczek.
Po upieczeniu wyjmij blaszkę i pozostaw ciastka do ostygnięcia. Wykładaj do podania dopiero zimne ciasteczka.
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!