Kremowy tort z orzechami
Tort ten upiekłam na 60 rocznicę ślubu Dziadków S. Wrażenie zrobił piorunujące :)
Do wykonania biszkoptu użyłam niezawodnego przepisu z bloga mojewypieki.com.
Składniki:
(tort o średnicy 25 cm)
2 BISZKOPTY:
- 10 jaj (2x 5 szt.)
- 1,5 szklanki cukru (2x3/4 szkl.)
- 1,5 szklanki mąki pszennej (2x3/4szkl.)
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (2x1/4 szkl.)
DO PRZEŁOŻENIA:
- masa krówkowa 1 puszka
- 2 szklanki orzechów włoskich (łuskanych)
- 2,5 kostki masła (miękkiego!)
- 2 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki kakao (niesłodzonego)
- 2 łyżki mleka
- 2 szklanki aromatycznej mocnej herbaty (u mnie Irish Cream) do nasączenia biszkoptów
DEKORACJE:
- lukier plastyczny ok. 1,2 kg
- srebrny barwnik spożywczy w sprayu
Przygotowanie:
BISZKOPT (tzw. "BISZKOPT RZUCANY"):
Biszkopty upiecz w 2 oddzielnych formach lub jeden po drugim. Pamiętaj, aby masę do pieczenia przygotować tuż przed włożeniem do piekarnika, dlatego jeśli nie masz dwóch takich samych form, to polecam przygotowanie biszkoptów jeden po drugim. Wtedy będziesz mieć pewność, że wyrosną jak trzeba :)
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj cukier małymi porcjami. Cały czas ubijaj. Po dokładnym wymieszaniu piany z cukrem, dodawaj po kolei żółtka (w dalszym ciągu ubijając).
Wymieszaj oba rodzaje mąki. Przesiej i delikatnie, na najniższych obrotach miksera, albo mieszając powoli trzepaczką, dodaj do masy. Delikatne mieszanie jest ważne, aby biszkopt nie stracił puszystości powstałej z ubicia jajek. Inaczej słabo wyrośnie.
Rozdziel masę na 2 równe części i upiecz w oddzielnych tortownicach.
Dno tortownicy wyściel papierem do pieczenia. Boków niczym nie smaruj! Wlej jedno z ciast. Piecz w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone (suchy patyczek).
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika. Upuść formę z ciastem z wysokości około 60 cm na podłogę. Odstaw do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Tak samo postępuj z drugim biszkoptem.
Biszkopty możesz przekroić dopiero po całkowitym wystudzeniu!
KREMY:
Orzechy pokrusz i wsyp do miseczki. Zalej je wrzątkiem i pozostaw w nim na 5-10 minut, aby zniwelować goryczkę.
Krem orzechowo - krówkowy:
Część wymieszaj z masą krówkową i odstaw.
Krem maślany do pokrycia tortu:
1,5 kostki miękkiego masła zmiksuj, dodaj cukier i 2 łyżki mleka. Całość miksuj aż otrzymasz puszystą jednolitą masę.
POZOSTAŁE 2 KREMY MOŻESZ PRZYGOTOWAĆ JEDNOCZEŚNIE, ROZDZIELAJĄC JE PO POŁOWIE PRZED DODANIEM KAWY I KAKAO DO JEDNEGO Z NICH:
Krem orzechowo - kawowy:
Połowę kostki masła ucieraj z 0,5 szkl. cukru pudru aż do uzyskania jednolitej masy.
2 żółtka ubijaj w kąpieli wodnej do uzyskania puszystej masy i przelej do masy z masła. Wymieszaj dokładnie.
Dodaj kawę i kakao. Połącz wszystkie na gładką masę. Wsyp część orzechów.
Krem orzechowo - karpatkowy:
Połowę kostki masła ucieraj z 0,5 szkl. cukru pudru aż do uzyskania jednolitej masy.
2 żółtka ubijaj w kąpieli wodnej do uzyskania puszystej masy i przelej do masy z masła. Wymieszaj dokładnie.Wsyp orzechy.
Kremami (oprócz maślanego bez orzechów) przekładaj przekrojone i nasączone herbatą biszkopty.
Wierzch i boki tortu pokryj jednolicie kremem maślanym bez orzechów.
WYKOŃCZENIE TORTU:
Wszelkie ozdoby kwiatowe polecam przygotować 1-2 dni wcześniej, aby do momentu ułożenia na torcie dokładnie wyschły i stwardniały.
Do przygotowania róż użyłam białego fondantu. Wycięte przy pomocy wykrawaczek płatki barwiłam pojedynczo srebrnym barwnikiem w sprayu. Po wyschnięciu łączyłam płatki nakładając spiralnie na siebie.
Na wysmarowany maślanym kremem biszkopt wyłóż rozwałkowaną niezbyt cienko masę lukrową. Dekoruj wg uznania. :)
Smacznego!
7 komentarze
to jest arcydzieło !
OdpowiedzUsuńzamawiam taki tort ;)
chętnie zrobię na zamówienie, jeśli chcesz :)
OdpowiedzUsuńTo nie jest jedzenie :D to est sztuka! Nigdy nie podjęłabym się tak trudnego zadania! Rewelacja!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, veggy :)
naprawdę pięknie udekorowany tort
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, bardzo ładna dekoracja:)
OdpowiedzUsuńPiękny tort :)
OdpowiedzUsuńWrażenie z pewnością zrobił ogromne. Mnie powalił :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!