Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Bajaderka z jagodami

Autorka 11:57 , , , , , , , ,

Błyskawiczny sposób na ciasto. Idealny, jeśli zostaje nieco biszkoptu z przygotowania tortu (ja właśnie taki wykorzystałam).

Składniki:
(20x20 cm)

  • 50 g biszkoptu (lub innego ciasta, nada się nawet zakalec :) )
  • 3-4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 szkl. jagód
  • garść orzechów włoskich posiekanych (ilość dowolna)
  • aromat (ja dodałam śmietankowy)
  • 3 gorzkie czekolady
  • paczka herbatników


Przygotowanie:
Pokrusz biszkopt.
W garnuszku rozpuść masło z cukrem, dodaj mąkę, wymieszaj. Dodaj mleko i wymieszaj. Dosyp ciasto. Całość dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia. Dodaj orzechy i jagody.

Dno formy (ja użyłam naczynia żaroodpornego o wym. 20 x 20 cm) wyłóż pokruszonymi herbatnikami. Na nie wyłóż masę z ciasta. Dokładnie dociśnij. Możesz wyrównać wałkiem.

W rondlu rozpuść czekoladę z łyżeczką masła. Polej nią ciasto. Odstaw do lodówki do zastygnięcia polewy.

Smacznego!

Wypróbuj również:

4 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!