Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Sos cytrynowy do ryby

Autorka 11:46 , , , , , , , ,


Nareszcie udało mi się odtworzyć smak sosu z jednej z restauracji, w której podawany jest z łososiem gotowanym na parze i brokułami. Pyszny, idealnie łączy się ze smakiem tej ryby. Niezbyt kwaśny, niezbyt ciężki. Jak dla mnie idealny.


Składniki:
(na 2-3 porcje)
  • 3 łyżki masła
  • ok. 2 łyżek mąki
  • woda wg potrzeb
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól (jeśli wolisz, użyj przyprawy uniwersalnej - polecam vegetę natur - trochę zdrowiej)
  • łyżeczka suszonej włoszczyzny
  • pieprz
  • odrobina śmietany 18% słodkiej
Przygotowanie:
Na patelni rozpuść masło. Zagęść mąką - zasmażka. Lekko osól. Dodaj sok z cytryny i pieprz. Całość mieszaj i pilnuj, aby sos był stale jednolicie gładki. W razie potrzeby dodawaj wodę. 

Na koniec możesz dodać odrobinę śmietany (choć nie jest ona tu niezbędna).
Po dodaniu śmietany nie dopuść do zagotowania sosu!

Podawaj na ciepło z rybą (polecam do dań z łososia) i warzywami. Idealnie do ryb gotowanych na parze lub pieczonych.

Smacznego!

Wypróbuj również:

4 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!