Krokiety drobiowe z orzechami
Mówiąc "krokiety" przeważnie mam na myśli te faszerowane naleśniki zasmażane w panierce. Tym razem jednak przedstawiam Wam nieco inną, równie znaną formę tej przekąski albo głównego elementu dania obiadowego :)
Przepis opiera się na jednym z wielu z książki "Kuchnia Polska Hanny Szymanderskiej"
Składniki:
- ok. 500 g filetów z piersi kurczaka
- czerstwa bułka kajzerka namoczona w mleku
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 jajka
- pół szklanki śmietany
- 2 łyżki świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- olej rzepakowy do smażenia
Orzechy sparz wrzątkiem, aby pozbawić je goryczki. Przesyp do miseczki.
Odciśniętą z mleka bułkę razem z oczyszczonym mięsem zmiel w maszynce. Dodaj orzechy, przyprawy, wlej śmietanę, dodaj zioła i jajka. Wyrabiaj masę, a jeśli jest za rzadka, dosyp bułki tartej.
Zwilżonymi dłońmi (aby masa Ci się do nich nie kleiła), formuj wałeczki, obtaczaj w mące i smaż na głębokim oleju.
Podawaj z ulubionym sosem (np. pomidorowy, paprykowy, czosnkowy) i dodatkami (kluseczki, ziemniaki, ryż, frytki, makarony). Świetne również jako dodatek do kremowych zup.
Smacznego!
1 komentarze
Mięso i orzechy - świetne połączenie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!