Lazania ze szpinakiem, łososiem i Lazurem
Pyszna! Tyle w ramach wstępu
Składniki:
- makaron lasagne
- ok. 200 g mrożonego szpinaku
- 100 g mozzarelli
- 50 g Lazura
- kilka pomidorów suszonych
- 100 g filetu z łososia
- sól
- oliwa
- łyżka koncentratu pomidorowego lub soku pomidorowego
Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu (jeśli producent nie wymaga gotowania makaronu wcześniej, nie musisz tego robić, ja jednak płatki wrzucam przed ułożeniem na 2 minuty do wrzątku z oliwą - wtedy nie ma ryzyka, że będą twarde, a i czas pieczenia jest krótszy).
Rybę oczyść i osusz. Pokrój w niewielkie kawałki i usmaż na oliwie.
Dodaj szpinak i podgrzewaj razem aż do rozpuszczenia i ugotowania. Dodaj nieco soli.
Plastry pomidorów pokrój w paseczki i dodaj do reszty.
Na koniec pokrój Lazur w grubą kostkę i wymieszaj z gorącym sosem.
W naczyniu żaroodpornym układaj płatki makaronu, cienką warstwę sosu i posyp startą mozzarellą. Układaj warstwy do wykorzystania całego sosu. Wierzchnią warstwę posmaruj sosem pomidorowym lub samym koncentratem i posyp odrobiną mozzarelli.
Zapiekaj do rozpuszczenia sera (ale jeśli używasz surowego makaronu musisz ten czas wydłużyć do około 20 minut - wtedy polecam przez 15 minut zapiekać pod przykryciem, aby makaron na górnej warstwie nie pozostawał chrupiący).
Podawaj po odstaniu przez około 10 minut poza piekarnikiem - wtedy łatwiej pokroisz :)
2 komentarze
O jaaaa!!! Wygląda smakowicie. Uwielbiam połączenie szpinaku i lazura a przy tym jeszcze ten łosoś. Pychaaaa. Z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna, ale ja bez łososia bym zjadła.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!