Słone babeczki z łososiem
Przystawka, którą podałam w czasie Świąt Wielkanocnych.
Świetnie się sprawdziła.
Nadaje się również jako szybka przekąska, pod warunkiem, że masz już gotowe kruche babeczki.
Składniki:
KRUCHE BABECZKI:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- pół łyżeczki soli (może być mniej)
NADZIENIE:
- 200 g serka philadelphia (ziołowy)
- 100 g wędzonego łososia (wystarczy sałatkowy)
- 100 g wędzonego łososia (plastry)
- 1 nieduży świeży ogórek
- pieprz świeżo mielony
- szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
BABECZKI:
Wszystkie składniki na babeczki posiekaj nożem, zagnieć, owiń folią i odstaw do schłodzenia na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
Foremki na babeczki wysmaruj masłem.
Ciastem wylep foremki (powinno wystarczyć na około 12-16).
Piecz około 15 minut w temperaturze 200ºC.
Upieczone babeczki najlepiej nadadzą się do wyjęcia i nadziewania po kilku godzinach, po ostygnięciu.
NADZIENIE:
Sałatkowe części wędzonego łososia wymieszaj z serkiem. Dodaj, starty na tarce o dużych oczkach, ogórek. Przypraw do smaku.
Nadzienie nakładaj do zimnych babeczek i dekoruj płatkami z wędzonego łososia i szczypiorkiem.
Smacznego!
1 komentarze
Jakie one eleganckie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!