Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Słone babeczki z łososiem

Autorka 15:05 , , , , , , , , , , , , , , ,

Przystawka, którą podałam w czasie Świąt Wielkanocnych.
Świetnie się sprawdziła.
Nadaje się również jako szybka przekąska, pod warunkiem, że masz już gotowe kruche babeczki.


Składniki:
KRUCHE BABECZKI:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki soli (może być mniej)
NADZIENIE:
  • 200 g serka philadelphia (ziołowy)
  • 100 g wędzonego łososia (wystarczy sałatkowy)
  • 100 g wędzonego łososia (plastry)
  • 1 nieduży świeży ogórek
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
BABECZKI:
Wszystkie składniki na babeczki posiekaj nożem, zagnieć, owiń folią i odstaw do schłodzenia na 30 minut. 
Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
Foremki na babeczki wysmaruj masłem.
Ciastem wylep foremki (powinno wystarczyć na około 12-16). 
Piecz około 15 minut w temperaturze 200ºC.

Upieczone babeczki najlepiej nadadzą się do wyjęcia i nadziewania po kilku godzinach, po ostygnięciu.

NADZIENIE:
Sałatkowe części wędzonego łososia wymieszaj z serkiem. Dodaj, starty na tarce o dużych oczkach, ogórek. Przypraw do smaku.
Nadzienie nakładaj do zimnych babeczek i dekoruj płatkami z wędzonego łososia i szczypiorkiem.

Smacznego!

Wypróbuj również:

1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!