Kruche babeczki z masą karpatkową
Pyszna propozycja na przekąskę. Idealna na większe wydarzenia, jak i na weekendowy deser, a jeśli przygotujesz babeczki wcześniej, możesz wykorzystać je w tygodniu z dowolnym nadzieniem.
Składniki:
(na około 18 babeczek)
KRUCHE CIASTO:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
MASA KARPATKOWA:
- 250 g masła (nie zimnego)
- 1 szklanka cukru (najlepiej pudru)
- 3 żółtka
dodatkowo:
świeże owoce
Przygotowanie:
BABECZKI:
Składniki na ciasto posiekaj nożem, szybko zagnieć, owiń folią, włóż do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200ºC
Foremki na babeczki wysmaruj masłem.
Schłodzonym ciastem wylepiaj około 18-20 foremek do babeczek.
Piecz około 15 minut w temperaturze 200ºC.
Babeczki wyjmuj z foremek dopiero po ostygnięciu, wtedy nie będą się mocno kruszyć.
MASA:
Masło utrzyj z cukrem.
W niedużym garnku zagotuj wodę (połowa garnka), zmniejsz grzanie do minimum.
Żółtka wbij do miseczki, w której będziesz je ubijać i wstaw do garnka z wrzątkiem. Ubijaj na puszystą masę. Dodaj do masła i ucieraj na jednolitą masę.
Masą napełniaj wystudzone babeczki. Dodaj świeże owoce lub inne ulubione dodatki.
Smacznego!
3 komentarze
Mniaaam, masa karpatkowa uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPo prostu cudne są!
OdpowiedzUsuńZ wiosennymi pozdrowieniami,
Agata
Urocze maleństwa :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!