Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Szarlotka z pianką

Autorka 12:06 , , , , , , ,

Ciacho zaimprowizowane. Spore zapasy musu jabłkowego od Teściowej i wielka chęć na szarlotkę skusiła mnie do skorzystania z jednego z przepisów p. Doroty z mojewypieki.com. Skorzystałam z porad na przygotowanie kruchego ciasta. Mus jabłkowy, już z własnej inwencji, postanowiłam zagęścić kaszą manną, aby nie spłynął z ciasta. 
W efekcie powstała ciekawa szarlotka o trzech konsystencjach: kruche ciasto, gęsta masa jabłkowa i delikatna piana z białek.

Składniki:
(tortownica o średnicy 18 cm)
  • ok. 300 ml musu jabłkowego słodzonego
  • kasza manna do zagęszczenia musu (ok. 0,5 szklanki)
  • 3 białka
  • 5 łyżek cukru pudru

SPÓD:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 70 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mus jabłkowy wymieszaj z kaszą manną o odstaw.

Ze składników wymienionych na przygotowanie spodu zagnieć ciasto i odstaw do lodówki na 1-2 godziny. 

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

Tortownicę (18 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozgnieć na spodzie i ponakłuwaj widelcem.
Piecz spód przez około 15 minut.

Białka ubij na sztywną pianę. Łyżką dodawaj cukier, nie przerywając ubijania. 

Na upieczone kruche ciasto wyłóż masę jabłkową i posmaruj pianą z białek. 

Całość piecz do lekkiego zrumienienia piany (około 20 minut) w 170 stopniach.

Smacznego!




Wypróbuj również:

1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!