Szarlotka z pianką
Ciacho zaimprowizowane. Spore zapasy musu jabłkowego od Teściowej i wielka chęć na szarlotkę skusiła mnie do skorzystania z jednego z przepisów p. Doroty z mojewypieki.com. Skorzystałam z porad na przygotowanie kruchego ciasta. Mus jabłkowy, już z własnej inwencji, postanowiłam zagęścić kaszą manną, aby nie spłynął z ciasta.
W efekcie powstała ciekawa szarlotka o trzech konsystencjach: kruche ciasto, gęsta masa jabłkowa i delikatna piana z białek.
Składniki:
(tortownica o średnicy 18 cm)
- ok. 300 ml musu jabłkowego słodzonego
- kasza manna do zagęszczenia musu (ok. 0,5 szklanki)
- 3 białka
- 5 łyżek cukru pudru
SPÓD:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 70 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mus jabłkowy wymieszaj z kaszą manną o odstaw.
Ze składników wymienionych na przygotowanie spodu zagnieć ciasto i odstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
Tortownicę (18 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozgnieć na spodzie i ponakłuwaj widelcem.
Piecz spód przez około 15 minut.
Białka ubij na sztywną pianę. Łyżką dodawaj cukier, nie przerywając ubijania.
Na upieczone kruche ciasto wyłóż masę jabłkową i posmaruj pianą z białek.
Całość piecz do lekkiego zrumienienia piany (około 20 minut) w 170 stopniach.
Smacznego!
1 komentarze
wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!