Polędwica z jabłkami i kukurydzą
To danie jest po prostu pyszne! Nie ma sensu rozwlekać się nad wspaniałością smaku, ciekawą kompozycją itp. To mówi za siebie sama nazwa dania :) Polecam. Dziecku też posmakuje :)
Inspiracja z książki: "Kuchnia polska Hanny Szymanderskiej".
Składniki:
(2-3 porcje)
- 1 duża polędwica wieprzowa
- 1 jabłko (winne)
- 0,5 czerwonej cebuli
- 3 łyżki kukurydzy
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- odrobina soku z cytryny
- oliwa
- masło
- olej
Polędwicę umyj, osusz i pokrój na skośne plastry. Skrop sokiem z cytryny i posyp przyprawami. Odstaw na ok. 30 min. do lodówki.
Cebulę pokrój w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie obsmaż polędwiczki ze wszystkich stron i dodaj cebulę. Podsmaż do zeszklenia i trzymaj w ciepłym miejscu.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
Rozgrzej drugą patelnię i smaż na oleju pokrojone jabłka. Posyp solą, pieprzem i ziołami, skrop cytryną. Smaż mieszając przez chwilę i dodaj kukurydzę.
Rozgrzej piekarnik do ok. 150 stopni.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż na nie mięso. Obłóż jabłkami z kukurydzą i podgrzewaj przez kilka minut.
Podawaj z ulubionymi dodatkami (ziemniaki, ryż, pieczone ziemniaki, kluseczki)
Smacznego!
1 komentarze
fajny pomysł tak trochę na słodko:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!