Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Polędwica z jabłkami i kukurydzą

Autorka 14:57 , , , , , , , , , , , , ,

To danie jest po prostu pyszne! Nie ma sensu rozwlekać się nad wspaniałością smaku, ciekawą kompozycją itp. To mówi za siebie sama nazwa dania :) Polecam. Dziecku też posmakuje :)
Inspiracja z książki: "Kuchnia polska Hanny Szymanderskiej".
Składniki:
(2-3 porcje)
  • 1 duża polędwica wieprzowa
  • 1 jabłko (winne)
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • oliwa
  • masło
  • olej
Przygotowanie:
Polędwicę umyj, osusz i pokrój na skośne plastry. Skrop sokiem z cytryny i posyp przyprawami. Odstaw na ok. 30 min. do lodówki. 

Cebulę pokrój w kostkę.

Na rozgrzanej oliwie obsmaż polędwiczki ze wszystkich stron i dodaj cebulę. Podsmaż do zeszklenia i trzymaj w ciepłym miejscu.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. 
Rozgrzej drugą patelnię i smaż na oleju pokrojone jabłka. Posyp solą, pieprzem i ziołami, skrop cytryną. Smaż mieszając przez chwilę i dodaj kukurydzę.

Rozgrzej piekarnik do ok. 150 stopni.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż na nie mięso. Obłóż jabłkami z kukurydzą i podgrzewaj przez kilka minut.

Podawaj z ulubionymi dodatkami (ziemniaki, ryż, pieczone ziemniaki, kluseczki)

Smacznego!

Wypróbuj również:

1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!