Gulasz z serduszek drobiowych z kuskusem
Bardzo lubię połączenie delikatnego, niepowtarzalnego smaku tego mięsa z wyrazistą musztardą. Całość tworzy świetne połączenie i idealnie nadaje się do podania zarówno obok dodatków (szczególnie kasze, ale również ziemniaki), jak i wymieszane z nimi i podanej jako danie jednogarnkowe.
Składniki
(na 3-4 porcje)
- ok. 200 g serduszek drobiowych
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 cebula czerwona
- 1/2 szklanki kaszki kus kus
- 1 nieduża marchewka
- ok. 1/2 szklanki wody
- olej
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Serduszka oczyść z tętniczek i tłuszczu, opłucz i osusz na ręczniku papierowym.
Cebulę pokrój w piórka.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Pod koniec smażenia dodaj serduszka i smaż razem na wolnym ogniu pod przykryciem przez kilka minut.
W garnku zagotuj wodę i dodaj do niej, pokrojoną w drobną kostkę lub plasterki, marchewkę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe. Gotuj pod przykryciem.
Kiedy podsmażysz serduszka przełóż je razem z cebulą do garnka z gotującą się marchewką i przyprawami. Dodaj musztardę i całość duś do momentu, aż marchewka zmięknie.
Dodaj kuskus i przypraw do smaku.
Podawaj ciepłe.
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!