Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Gulasz z serduszek drobiowych z kuskusem

Autorka 15:50 , , , , , , , , , , , ,

Bardzo lubię połączenie delikatnego, niepowtarzalnego smaku tego mięsa z wyrazistą musztardą. Całość tworzy świetne połączenie i idealnie nadaje się do podania zarówno obok dodatków (szczególnie kasze, ale również ziemniaki), jak i wymieszane z nimi i podanej jako danie jednogarnkowe. 

Składniki
(na 3-4 porcje)
  • ok. 200 g serduszek drobiowych
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 szklanki kaszki kus kus
  • 1 nieduża marchewka
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • olej
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Serduszka oczyść z tętniczek i tłuszczu, opłucz i osusz na ręczniku papierowym.

Cebulę pokrój w piórka. 
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Pod koniec smażenia dodaj serduszka i smaż razem na wolnym ogniu pod przykryciem przez kilka minut.

W garnku zagotuj wodę i dodaj do niej, pokrojoną w drobną kostkę lub plasterki, marchewkę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe. Gotuj pod przykryciem. 

Kiedy podsmażysz serduszka przełóż je razem z cebulą do garnka z gotującą się marchewką i przyprawami. Dodaj musztardę i całość duś do momentu, aż marchewka zmięknie. 

Dodaj kuskus i przypraw do smaku. 

Podawaj ciepłe.

Smacznego!

Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!