Klasyczna pizza na bardzo cienkim cieście
No i stało się! Po kilku latach unikania samodzielnego podejścia do pizzy zaczęłam znowu. Zachcianki przezwyciężyły moje opory, ale nie na tyle, żeby biec do sklepu po świeże drożdże. Postanowiłam skleić coś z drożdży instant i okazało się, że można. Ciasto wyrasta, ale wolniej niż z drożdży świeżych i, przynajmniej w moim przypadku, dopiero po 2 godzinach odpoczynku przy ciepłym kaloryferze ciasto było takie, jak powinno.
Posiłkowałam się przepisem ze strony: ciastonapizze.pl
(3 pizze ok. 25 cm)
CIASTO:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki letniej wody
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cukru
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- 6 łyżek kukurydzy z puszki
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 średnie pieczarki
- 20 dag sera żółtego
- kiełbasa
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- sól
- 2 ząbki czosnku (może być mniej)
Przygotowanie:
CIASTO:
Do szklanki z letnią wodą wsyp drożdże, sól, cukier i dolewaj oliwę. Całość starannie wymieszaj.Wlej do miseczki z mąką pszenną i wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta.
Odstaw do wyrośnięcia.
SOS POMIDOROWY:
Wymieszaj przecier pomidorowy z oliwą i przyprawami. Dodaj posiekane zioła i wyciśnięty lub przetarty nożem czosnek.
Wszystkie pozostałe składniki pokrój jak lubisz.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Wyrośnięte ciasto podziel na 2-3 części i rozwałkuj na niezbyt grube placki.
Placki wyłóż na blachę (najlepiej z papierem do pieczenia) i posmaruj sosem pomidorowym, pozostawiając suche brzegi.
Na sos układaj pokrojone składniki, w niezbyt dużej ilości, aby ciasto miało szansę wyrosnąć w czasie pieczenia. Na koniec posyp serem żółtym.
Piecz około 20 minut.
Smacznego!
1 komentarze
bardzo lubię takie pizze na cienkim cieście, pomysł wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!