Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Ziemniaczany przekładaniec

Autorka 21:51 , , , , , , , , , , , , , , ,

Pozostałości sosu mięsnego do makaronu wykorzystałam kolejnego dnia na urozmaicenie placków ziemniaczanych. Usmażyłam 4 duże placuchy, przełożyłam sosem, polałam twarożkiem i mieliśmy pyszną wyżerkę. 

Składniki:
  • 200 g tartego tłustego sera żółtego

SOS:
  • 50 g mielonego mięsa wołowego
  • 30 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 10 g boczku
  • 100 g obranych pomidorów (mogą być z puszki) lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/4 cebuli
  • 1/4 marchewki
  • 1/4 łodygi selera naciowego
  • 1/4 szklanki wina czerwonego
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1 łyżka masła
  • oliwa 
  • sól, pieprz
PLACKI:
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka (ja dodaję wg potrzeby)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
SOS TWAROGOWY:
  • serek wiejski
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • koperek
Przygotowanie:
Cebulę, marchewkę, seler, i boczek pokrój w drobną kostkę.
Rozgrzej patelnię, włóż masło. Smaż pokrojone wcześniej składniki.
Kiedy wszystko się podsmaży dodaj mięso, odrobinę (!) soli, pieprz i, po kilku minutach, wino.
Odparuj mięso, mieszając co jakiś czas.
Rozdrobnij pomidory i dodaj do mięsa. 
Całość przykryj i duś przez 15 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj aż całość się zredukuje do gęstego sosu.
Na kilka minut przed końcem dodaj mleko i zamieszaj. W momencie, kiedy sos się zagotuje, wyłącz palnik. Odstaw sos.

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodaj jajko i przyprawy. Zagęść mąką do uzyskania gęstego ciasta. 
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładaj ciasto, nalewając je głęboką łyżką wazową i rozprowadzając dużą łyżką równomiernie do krawędzi patelni. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Ząbek czosnku pokrój w drobną kostkę, a następnie oprósz solą i rozcieraj ostrzem dużego noża aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj go do serka i wymieszaj dodając pieprzu i ziół do smaku.

Placki przekładaj sosem mięsnym posypanym serem żółtym. Na wierzch przekładańca lub jako dodatek podaj sos twarożkowy.

Smacznego!

Wypróbuj również:

1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!