Aromatyczne pierogi z kurczakiem
Składniki:
- ok. 1 szkl. mąki pełnoziarnistej
- ok. 0,5 szkl. ciepłej wody
- szczypta soli
- ok. 200 g filetu z piersi kurczaka
- 1 pomidor
- 1/4 papryki
- ząbek czosnku
- przyprawa "kucharek"
Przygotowanie:
Do miseczki wsyp mąkę, dolej wodę i dosyp sól. Wszystko mieszaj ręką. Jeśli mimo mieszania, ciasto nadal jest mocno lejące, dodaj jeszcze odrobinę mąki. Mieszaj i dodaj ostrożnie, niewielkie ilości mąki do momentu aż ciasto przestanie się mocno przelewać przez palce, ale mimo wszystko pozostanie delikatne. Odstaw do lodówki na 30 minut i zabierz się za przygotowanie farszu.
Pomidora ponakłuwaj lekko w kilku miejscach i sparz. Zdejmij skórkę i wrzuć do miseczki blendera.
Mięso pokrój w mniejsze kawałki i dorzuć do blendera.
Dodaj paprykę i czosnek.
Dodaj przyprawy i miksuj wszystko razem do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto na pierogi rozwałkuj niezbyt cienko i wykrawaj przy pomocy szklanki lub foremki. Krążki wypełnij farszem i zlepiaj krawędzie.
Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy około 5 minut.
Smacznego!
2 komentarze
Jakie pyszniutkie i takie delikatne są z kuraka.
OdpowiedzUsuńJa dziś robię z kapustą i grzybami, już na świeta i zamrażam :)
Farsz bardzo fajny, skorzystam na pewno z pomysłu:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!