Zupa cebulowa
Moja wersja, niewiele odbiegająca od klasyki. Urozmaiceniem jest chyba tylko obecność sera i dużej ilości ziół.
- 4 cebule
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- ok. 10 g sera żółtego
- majeranek
- "kucharek"
- oregano
- tymianek
- pieprz
- grzanki
Obraną cebulę pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanym maśle z olejem. Dodaj przyprawy, zioła i zalej bulionem. Wyciśnij czosnek. Całość wymieszaj.
Gotuj przez około godzinę na wolnym ogniu.
Tuż przed podaniem posyp ciepłą zupę startym serem i grzankami (lub groszkiem ptysiowym).
Smacznego!
1 komentarze
ie jadlam nigdy zupy cebulowej, a ostatnio bardzo za mną 'chodzi'. Chyba czas spróbować!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!