Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Cielęcinka po włosku

Autorka 22:13 , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Prezentuję kolejny już przepis na potrawkę zaczerpnięty ze świetnej książki: "Zdrowa Kuchnia dla Maluchów". Przepis delikatnie zmodyfikowałam. 

W daniu tym po raz pierwszy pojawia się czosnek. Warto wspomnieć, że jeśli Dziecko nie miało z nim dotąd kontaktu, należy zacząć od odrobiny granulowanego. Jak wiadomo czosnek ma sporo wartości odżywczych, a także działa antybakteryjnie (w niewielkim, ale jednak, stopniu). Dodatkowo dostarcza ciekawych :) doznań smakowych. Zosia to danie uwielbia!

Porcja odpowiada ilości dania z dużego słoiczka np. BoboVity.
Danie można mrozić.

Składniki:
(na 3 porcje)
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 pomidor
  • 20 dag chudej cielęciny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 ugotowane żółtko
  • czosnek (szczypta lub odrobina wyciśniętego)
  • świeża bazylia
  • sól (odrobina)
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa (oprócz pomidora) obierz i umyte ugotuj na parze. 
Mięso oczyść, pokrój w kostkę i ugotuj na wywarze z warzyw.

Pomidora nakłuj widelcem w kilku miejscach i sparz wrzątkiem. Zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.
Smaż przez około 2 minuty na odrobinie masła. 

Pomidory połącz z mięsem i przyprawami, dodaj oliwę i zioła. Zmiksuj. 
Do gładkiej masy mięsnej dodaj zgniecione widelcem ugotowane warzywa.

Smacznego!

Wypróbuj również:

0 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!