Cielęcinka po włosku
Prezentuję kolejny już przepis na potrawkę zaczerpnięty ze świetnej książki: "Zdrowa Kuchnia dla Maluchów". Przepis delikatnie zmodyfikowałam.
W daniu tym po raz pierwszy pojawia się czosnek. Warto wspomnieć, że jeśli Dziecko nie miało z nim dotąd kontaktu, należy zacząć od odrobiny granulowanego. Jak wiadomo czosnek ma sporo wartości odżywczych, a także działa antybakteryjnie (w niewielkim, ale jednak, stopniu). Dodatkowo dostarcza ciekawych :) doznań smakowych. Zosia to danie uwielbia!
Porcja odpowiada ilości dania z dużego słoiczka np. BoboVity.
Danie można mrozić.
(na 3 porcje)
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 1 pomidor
- 20 dag chudej cielęciny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 ugotowane żółtko
- czosnek (szczypta lub odrobina wyciśniętego)
- świeża bazylia
- sól (odrobina)
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa (oprócz pomidora) obierz i umyte ugotuj na parze.
Mięso oczyść, pokrój w kostkę i ugotuj na wywarze z warzyw.
Pomidora nakłuj widelcem w kilku miejscach i sparz wrzątkiem. Zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.
Smaż przez około 2 minuty na odrobinie masła.
Pomidory połącz z mięsem i przyprawami, dodaj oliwę i zioła. Zmiksuj.
Do gładkiej masy mięsnej dodaj zgniecione widelcem ugotowane warzywa.
Smacznego!
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!