Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Pierogi z ziołami, szpinakiem i twarożkiem

Autorka 20:19 , , , , , , , , , , , , ,

Z ciastem na pierogi jest podobnie jak z ciastem naleśnikowym - stosunek wody do mąki należy dobrać na wyczucie.



Składniki:
  • ok. 1 szkl. mąki
  • ok. 0,5 szkl. ciepłej wody
  • szczypta soli
  • paczka szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. łyżki bazylii
  • liść lubczyka
  • odrobina pietruszki
  • pół kostki twarogu
  • przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Do miseczki wsyp mąkę, dolej wodę i dosyp sól. Wszystko mieszaj ręką. Jeśli mimo mieszania, ciasto nadal jest mocno lejące, dodaj jeszcze odrobinę mąki. Mieszaj i dodaj ostrożnie, niewielkie ilości mąki do momentu aż ciasto przestanie się mocno przelewać przez palce, ale mimo wszystko pozostanie delikatne. Odstaw do lodówki na 30 minut i zabierz się za przygotowanie farszu.

Podsmaż szpinak. W momencie, kiedy całkowicie odmarznie dodaj wyciśnięty czosnek i przyprawy. Pod koniec smażenia dodaj zioła. Po wyłączeniu palnika wsyp rozkruszony twaróg i wymieszaj.

Ciasto dość cienko rozwałkuj i wykrawaj w nim krążki (ja używam w tym celu szklanki). Przy pomocy foremki do pierogów lub w ręce, nakładaj łyżeczką farsz i zagniataj pierogi. 

Pierogi gotuj na osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy przez ok. 5 minut, mieszając raz na jakiś czas.

Podawaj z zasmażką z cebuli lub innym ulubionym dodatkiem.

Smacznego!

Wypróbuj również:

3 komentarze

  1. Jak dawno nie jadłam pierogów ze szpinakiem. Po przeczytaniu tego posta nabrałam strasznego smaka, teraz będą za mną chodziły!

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne i apetyczne, szczególnie ze szpinakiem :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!