Pierogi z ziołami, szpinakiem i twarożkiem
Z ciastem na pierogi jest podobnie jak z ciastem naleśnikowym - stosunek wody do mąki należy dobrać na wyczucie.
Składniki:
- ok. 1 szkl. mąki
- ok. 0,5 szkl. ciepłej wody
- szczypta soli
- paczka szpinaku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- ok. łyżki bazylii
- liść lubczyka
- odrobina pietruszki
- pół kostki twarogu
- przyprawy do smaku
Do miseczki wsyp mąkę, dolej wodę i dosyp sól. Wszystko mieszaj ręką. Jeśli mimo mieszania, ciasto nadal jest mocno lejące, dodaj jeszcze odrobinę mąki. Mieszaj i dodaj ostrożnie, niewielkie ilości mąki do momentu aż ciasto przestanie się mocno przelewać przez palce, ale mimo wszystko pozostanie delikatne. Odstaw do lodówki na 30 minut i zabierz się za przygotowanie farszu.
Podsmaż szpinak. W momencie, kiedy całkowicie odmarznie dodaj wyciśnięty czosnek i przyprawy. Pod koniec smażenia dodaj zioła. Po wyłączeniu palnika wsyp rozkruszony twaróg i wymieszaj.
Ciasto dość cienko rozwałkuj i wykrawaj w nim krążki (ja używam w tym celu szklanki). Przy pomocy foremki do pierogów lub w ręce, nakładaj łyżeczką farsz i zagniataj pierogi.
Pierogi gotuj na osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy przez ok. 5 minut, mieszając raz na jakiś czas.
Podawaj z zasmażką z cebuli lub innym ulubionym dodatkiem.
Smacznego!
3 komentarze
Uwielbiam pierogi :)
OdpowiedzUsuńJak dawno nie jadłam pierogów ze szpinakiem. Po przeczytaniu tego posta nabrałam strasznego smaka, teraz będą za mną chodziły!
OdpowiedzUsuńśliczne i apetyczne, szczególnie ze szpinakiem :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!