Conchiglioni w dwóch smakach
Makaron typu Conchiglioni (czyli Muszle) jest jednym z wielu rodzajów makaronu, które od dawna miałam zamiar przyrządzić, ale jakoś nie mogłam się za o zabrać. Dopiero kiedy dostałam paczkę z nagrodą w konkursie Lubelli, w której był m.in. ten rodzaj makaronu, uznałam, że nie ma co zwlekać i trzeba brać się za MUSZLE :)
Nie mogłam się zdecydować na wybór jednego farszu, więc są dwa :)
Świetna przekąska, świetny obiad.
Składniki:
- makaron Muszle
- ok.200 g mięsa mielonego
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 6 pieczarek
- 150 ml śmietany 18%
- mała cebulka
- ser do posypania
- przyprawa Kucharek
- czosnek
- świeża bazylia
- pieprz świeżo mielony
- oliwa i sól do gotowania makaronu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
Mięso mielone usmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Przypraw, dodaj bazylię i przecier pomidorowy. Podgrzewaj do zgęstnienia sosu.
Cebulę obierz, opłucz w zimnej wodzie i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle.
Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do cebulki i smaż, dodając pod koniec Kucharek i świeży pieprz. Dodaj śmietanę i podgrzewaj do zgęstnienia.
Muszle faszeruj przygotowanymi sosami nakładając po ok. 2 łyżeczki. Jedną bolońskim, kolejną muszlę sosem pieczarkowym.
Układaj w naczyniu żaroodpornym, posyp żółtym serem i zapiekaj do rozpuszczenia sera (ok. 10 minut).
Podawaj na ciepło.
Smacznego!
2 komentarze
Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się szczególnie na te z sosem pieczarkowym. :) Uwielbiam takie nadziewane makarony.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!