Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Conchiglioni w dwóch smakach

Autorka 17:29 , , , , , , , , , , , , , ,

Makaron typu Conchiglioni (czyli Muszle) jest jednym z wielu rodzajów makaronu, które od dawna miałam zamiar przyrządzić, ale jakoś nie mogłam się za o zabrać. Dopiero kiedy dostałam paczkę z nagrodą w konkursie Lubelli, w której był m.in. ten rodzaj makaronu, uznałam, że nie ma co zwlekać i trzeba brać się za MUSZLE :)
Nie mogłam się zdecydować na wybór jednego farszu, więc są dwa :) 

Świetna przekąska, świetny obiad.




Składniki:
  • makaron Muszle
  • ok.200 g mięsa mielonego
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 6 pieczarek
  • 150 ml śmietany 18%
  • mała cebulka
  • ser do posypania
  • przyprawa Kucharek
  • czosnek
  • świeża bazylia
  • pieprz świeżo mielony
  • oliwa i sól do gotowania makaronu

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.

Mięso mielone usmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Przypraw, dodaj bazylię i przecier pomidorowy. Podgrzewaj do zgęstnienia sosu.

Cebulę obierz, opłucz w zimnej wodzie i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle.
Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do cebulki i smaż, dodając pod koniec Kucharek i świeży pieprz. Dodaj śmietanę i podgrzewaj do zgęstnienia.

Muszle faszeruj przygotowanymi sosami nakładając po ok. 2 łyżeczki. Jedną bolońskim, kolejną muszlę sosem pieczarkowym. 

Układaj w naczyniu żaroodpornym, posyp żółtym serem i zapiekaj do rozpuszczenia sera (ok. 10 minut).

Podawaj na ciepło.

Smacznego!



Wypróbuj również:

2 komentarze

  1. Skusiłabym się szczególnie na te z sosem pieczarkowym. :) Uwielbiam takie nadziewane makarony.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!