Indyk z groszkiem i cukinią dla Maluszków
Propozycja obiadku dla niemowlęcia po 6 miesiącu.
Przepis bazujący na książce "Zdrowa kuchnia dla Maluchów".
PORCJA to pojedynczy obiadek w ilości odpowiadającej dużemu słoiczkowi obiadków BoboVita.
Porcje można mrozić.
Na tej podstawie można stworzyć pyszną potrawkę dla dorosłych - wystarczy pominąć etap blendowania/miksowania.
Na tej podstawie można stworzyć pyszną potrawkę dla dorosłych - wystarczy pominąć etap blendowania/miksowania.
Składniki:
(2 porcje)
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 2 łyżki pokrojonej cukinii
- 3 łyżki zielonego groszku (u mnie konserwowy)
- 10 dag filetu z piersi indyczej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ugotowane żółtko
- 1 łyżka ugotowanego ryżu (polecam parboiled - dużo bardziej wartościowy niż zwykły)
- kilka listków bazylii (po 8 miesiącu)
Warzywa ugotuj na parze w całości. Najdłużej gotuje się marchewka, najkrócej cukinia i groszek.
Na wywarze z warzyw ugotuj mięso indyka.
Wszystkie składniki przełóż do miseczki i dokładnie zmiksuj. Dodaj oliwę i ryż. Na drobnej tarce zetrzyj żółtko. Całość wymieszaj.
Smacznego!
2 komentarze
Pysznie tu u Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) Lubię rozpieszczać kulinarnie nie tylko siebie, jak widać :)
UsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!