Cielęcina z tartym brokułem
Kolejny przepis bazujący na propozycji z książki "Zdrowa Kuchnia Dla Maluchów", nieco zmodyfikowany.
Porcje odpowiadają ilości dużego słoiczka obiadkowego np. z BoboVity.
Porcje można mrozić.
(2 porcje)
- 1 mała pietruszka
- 1 mała marchewka
- 1 ziemniak
- 2 duże różyczki brokuła
- 1 łyżka masła
- 1 ugotowane żółtko
- 1 łyżka ryżu
- 10 dag cielęciny
Przygotowanie:
Warzywa obierz, umyj i w całości ugotuj na parze (brokuła dodaj dopiero pod koniec gotowania - wymaga mniej czasu).
Mięso podziel na małe kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wrzątku.
Na wywarze z warzyw ugotuj ryż.
Warzywa (oprócz brokuła) połącz z mięsem, dodaj masło i rozdrobnij blenderem.
Żółtko i brokuła zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do zupki.
Dodaj ryż i wymieszaj łyżką.
Smacznego!
2 komentarze
Wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńbrzmi i wygląda rewelacyjnie =)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!