Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Mafaldine corte à la Carbonara

Autorka 12:50 , , , , , , ,

Czyli zwyczajne wstążki w uproszczonej (bo bez wymyślnych, przepysznych serów, do których póki co nie miałam szczęścia) wersji włoskiej carbonary. Tu uwaga: prawdziwa carbonara nie ma ani mililitra śmietany. Bazuje na jajkach i serach. Kiedyś podzielę się z Wami i tym przepisem ;) Póki co, szybka i tania wersja:



Składniki:
(2 porcje)
  • makaron wstążki
  • 150-200 g wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • ok. 50 g startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • pieprz

Przygotowanie:
Boczek pokrój w cienkie paseczki i zrumień go na niewielkiej ilości oleju (jeśli jest tłusty, a Twoja patelnia na to pozwala, smaż bez tłuszczu). 

Ugotuj makaron.

W niewielkiej miseczce roztrzep jajka i dodaj ser, przypraw sporą ilością pieprzu i odrobiną soli. 

Odcedź makaron i włóż z powrotem do garnuszka, zalej go jajkiem z serem i wymieszaj podgrzewając przez chwilę.

Podawaj na ciepło.

Smacznego!

Wypróbuj również:

1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!