Mafaldine corte à la Carbonara
Czyli zwyczajne wstążki w uproszczonej (bo bez wymyślnych, przepysznych serów, do których póki co nie miałam szczęścia) wersji włoskiej carbonary. Tu uwaga: prawdziwa carbonara nie ma ani mililitra śmietany. Bazuje na jajkach i serach. Kiedyś podzielę się z Wami i tym przepisem ;) Póki co, szybka i tania wersja:
Składniki:
(2 porcje)
- makaron wstążki
- 150-200 g wędzonego boczku
- 2 jajka
- ok. 50 g startego parmezanu
- oliwa z oliwek
- pieprz
Przygotowanie:
Boczek pokrój w cienkie paseczki i zrumień go na niewielkiej ilości oleju (jeśli jest tłusty, a Twoja patelnia na to pozwala, smaż bez tłuszczu).
Ugotuj makaron.
W niewielkiej miseczce roztrzep jajka i dodaj ser, przypraw sporą ilością pieprzu i odrobiną soli.
Odcedź makaron i włóż z powrotem do garnuszka, zalej go jajkiem z serem i wymieszaj podgrzewając przez chwilę.
Podawaj na ciepło.
Smacznego!
1 komentarze
Uwielbiam <3 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!