Pancakes z bananami i czekoladą
Uwielbiam połączenie bananów z czekoladą. Nasze wczorajsze śniadanko wyglądało właśnie tak :) Pancakes z tymi wspaniałymi dodatkami.
- 1,5 szkl. mąki
- 1 jajko
- 1 szkl. mleka
- 0,5 szkl. jogurtu naturalnego lub maślanki
- 0,25 szkl. cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,25 szkl. oleju
- 1 banan
- czekolada gorzka (lub sos czekoladowy, nutella itp.)
- sok z cytryny (odrobina)
Przygotowanie:
W misce wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, sól, sodę, proszek do pieczenia).
W oddzielnej misce wymieszaj pozostałe składniki (jajko, mleko, jogurt, olej).
Połącz składniki - wsypuj powoli suche do mokrych, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej masy.
Rozgrzej małą patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wylewaj ciasto i smaż. Przewróć na drugą stronę w momencie, kiedy na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki.
Banana pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny. Układaj na plackach i polewaj czekoladą.
7 komentarze
na taki sposób lubię :)
OdpowiedzUsuńPycha, muszę w końcu zrobić :)
OdpowiedzUsuńPankejkowe niebo :)
OdpowiedzUsuńjaki ładny czekoladowy wzorek!
OdpowiedzUsuńUwielbiam, także z bananami podsmażonymi z odrobiną masła i brązowym cukrem....
OdpowiedzUsuńZamiast jogurtu naturalnego mogę dodac jogurt bananowy ?
OdpowiedzUsuńmyślę, że będzie jeszcze ciekawiej :) jogurt bananowy doda aromatu, jednak wtedy dodałabym mniej cukru
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!