Domowe lody śmietankowe
Zawsze zastanawiało mnie czy właściwie jest sens domowego kręcenia lodów. Jednak zawsze chciałam sprawdzić czy będę umiała :) Okazuje się to nietrudne, wymaga czasu, ale efekt jest wspaniały. Lody domowe moim zdaniem są smaczniejsze niż sklepowe, a przede wszystkim, pozbawione "ciekawych" dodatków.
Z tej ilości składników, którą podaję wychodzi około 1 litra lodów.
Do mrożenia polecam użyć dość długiego ale i głębokiego pojemnika (np. do przechowywania żywności).
- 0,5 l mleka
- 8 żółtek
- 100 - 150 g cukru
- 250 ml śmietany kremówki
+opcjonalnie dodatki: kakao, owoce
Przygotowanie:
Mleko ugotuj w małym garnuszku z częścią cukru.
W tym czasie ucieraj żółtka z resztą cukru, w miseczce wstawionej do garnka z wrzątkiem, aż do uzyskania jednolitej, białej, gęstej masy.
Po zagotowaniu mleka wlewaj je delikatnym strumieniem do miseczki z masą żółtkową (tu przyda się Mąż lub ktoś inny, pomocny, bo dobrze jest w tym samym czasie wszystko nadal mieszać - aby uniknąć ścięcia jajek). Całą masę odstaw do ostygnięcia.
Ubij śmietanę i mieszaj z ostudzoną masą z żółtek.
W tym momencie możesz całą masę podzielić na dwie, dodając do jednej np. kakao lub borówki.
Przelej do naczynia, w którym będziesz mrozić.
Wstaw do zamrażarki.
Aby uniknąć kryształków lodu w lodach po ich zamrożeniu, należy wcześniej, po wstawieniu do zamrażarki, co godzinę je wymieszać. Co godzinę około 3-4 razy. Im częściej będziesz powtarzać ten proces, tym gładszą konsystencję będą miały Twoje lody.
Później zostaw lody do całkowitego stwardnienia.
Smacznego!
3 komentarze
Ale pyszne musiały być ;)
OdpowiedzUsuńale wyśmienite:)
OdpowiedzUsuńMoja bacia robiła lody w bardzo podobny sposób.
OdpowiedzUsuńDodatkowo dodawała powidła z płatków dzikiej róży.
Minęło 30 lat, a ja wciąż pamiętam ten smak.
Wielkie dzięki za ten przepis
Pozdrawiam
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!