Muffiny marmurkowe z czekoladą i wiśniami
Inspiracja: Dusiowa Kuchnia, Izioni Smaki.
Z podanej ilości składników wychodzi 18 muffinek.
Do pieczenia użyłam formy silikonowej ze średnimi dołeczkami.
UWAGA! TUTAJ ZNAJDZIESZ WYPRACOWANY PRZEZE MNIE PRZEPIS NA IDEALNIE WIGLOTNE I DŁUGO UTRZYMUJĄCE ŚWIEŻOŚĆ CIASTO MUFFINKOWE
UWAGA! TUTAJ ZNAJDZIESZ WYPRACOWANY PRZEZE MNIE PRZEPIS NA IDEALNIE WIGLOTNE I DŁUGO UTRZYMUJĄCE ŚWIEŻOŚĆ CIASTO MUFFINKOWE
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 3 łyżeczki wiśni z dżemu
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, olej, jajko.
Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche i wymieszaj łyżką.
Czekoladę pokrój w kostkę i dodaj do masy. Dodaj wiśnie, kakao i delikatnie wymieszaj.
Masę nalewaj do foremki - do 3/4 głębokości dołeczków.
Piecz ok. 15 min. z termoobiegiem.
Smacznego!
1 komentarze
Wyglądają bardzo pysznie:), Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!