Ananas pieczony w syropie waniliowo - rumowym
Tytuł mówi sam za siebie :) PYCHA! nie ma co się rozpisywać nad tym JAK pyszny to deser. Trzeba zrobić, zjeść i mieć własne zdanie. A, że robi się łatwo:
Składniki:
- świeży ananas
- pół szklanki cukru
- 25 ml rumu
- szklanka wody
- wanilia, ewentualnie cukier wanilinowy
Piekarnik nagrzej do 180 st.
Ananasa obierz, nacinając brzegi.
W rondelku / małym garnuszku podgrzej wodę z cukrem i wanilią/waniliną. Po rozpuszczeniu cukru, odstaw garnek z palnika i dodaj rumu.
Ananasa umieść w dość płytkim naczyniu żaroodpornym i polej przygotowanym syropem.
Wstaw do piekarnika, który ustaw najlepiej na tryb grillowania od góry.
Co 10 minut polewaj ananasa syropem, upewniając się, że nie wysycha.
Piecz 40-50 minut.
Po wyjęciu pokrój na grube plastry. Świetnie komponuje się podany z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
0 komentarze
Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!