Jajka w koszulkach - sposób niezawodny
Dzielę się z Wami niezawodnym i banalnie prostym sposobem ugotowania jajek w koszulkach. Podejrzałam ten sposób w programie Roberta Makłowicza i szczerza Wam go polecam. Wprawdzie zastosowanie folii troszkę mnie zbiło z tropu, ale wydaje mi się, że nie będzie ryzyka szkodliwości jeśli użyjemy folii wyłącznie do zastosowań spożywczych na przykład woreczków do gotowania na parze.
POTRZEBUJESZ:
- jajek
- terebek do gotowania na parze - jedna na jedno jajko
- garnka
- przypraw: pieprzu - u mnie cytrynowy i soli
PRZYGOTOWANIE:
Zagotuj wodę w dość głębokim garnku i zmniejsz moc palnika do średniej, ale utrzymuj lekkie wrzenie.
Jajko wbij ostrożnie do torebki, zawiń ją lub zwiąż i umieść w garnku z gorącą wodą. W czasie gotowania obserwuj czy jajko równomiernie się ścina i w razie potrzeby delikatnie wymieszaj torebkę w wodzie.
Po około 3-4 minutach gotowania wyjmij torebkę i rozetnij, wykładając jajko ostrożnie na talerz. Dopraw do smaku. Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami i ulubionymi dodatkami - podsmażoną na maśle kiełbaską lub z kiełkami i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!
3 komentarze
sprobuje :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że są jakieś specjalne torebki do jajek.
OdpowiedzUsuńnie do jajek typowo tylko do gotowania na parze - ogólnie. Kiedyś korzystałam z takich JN.
UsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!