Gulasz z indyka z groszkiem
Uwielbiam gulasze! Warzywa, mięso, aromatyczny sos... Najlepsze z kluseczkami lub kaszą (polecam moje niedawne odkrycie - biała kasza gryczana - nie prażona).
(3 porcje)
- 0,5 cebuli
- 100 g filetu z indyka
- 0,5 szkl. groszku (może być mrożony, nawet ten z marchewką)
- 1 mała marchewka (nie, jeśli używasz mieszanki groszek+marchewka)
- 0,25 papryki czerwonej
- koncentrat pomidorowy
- 2-3 szczypty mąki pszennej
- oliwa do smażenia
- świeże zioła: koper, bazylia
- sól, pieprz
- ewentualnie: śmietana do złagodzenia i zagęszczenia
Mięso oczyść, umyj i pokrój w plasterki. Przypraw i oprósz mąką.
Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie.
Dodaj mięso i smaż przez kilka minut.
Marchew i groszek ugotuj w niewielkiej ilości wody. Kiedy marchew będzie już miękka, dodaj mięso z cebulą.
Paprykę obierz ze skórki (podpiecz najpierw nad palnikiem lub w piekarniku - będzie łatwiej). Pokrój w duże plastry lub kawałki i dodaj do garnka.
Całość chwilę gotuj pod przykryciem. Dodaj koncentrat pomidorowy i zioła.
Zdejmij pokrywkę i zredukuj jeśli jest taka potrzeba. Możesz również dodać nieco gęstej słodkiej śmietany.
Podawaj z kaszą lub kluskami.
Smacznego!
2 komentarze
Dawno nie robiłam żadnego gulaszu i tak narobiłaś mi smaka, bo lista składników to same pyszne rzeczy :)
OdpowiedzUsuńNo i super proste pyszne lekkie danie po pozdr
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!