Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Gulasz z indyka z groszkiem

Autorka 15:09 , , , , , , , , , ,

Uwielbiam gulasze! Warzywa, mięso, aromatyczny sos... Najlepsze z kluseczkami lub kaszą (polecam moje niedawne odkrycie - biała kasza gryczana - nie prażona).

Składniki:
(3 porcje)
  • 0,5 cebuli
  • 100 g filetu z indyka
  • 0,5 szkl. groszku (może być mrożony, nawet ten z marchewką)
  • 1 mała marchewka (nie, jeśli używasz mieszanki groszek+marchewka)
  • 0,25 papryki czerwonej
  • koncentrat pomidorowy
  • 2-3 szczypty mąki pszennej
  • oliwa do smażenia
  • świeże zioła: koper, bazylia
  • sól, pieprz
  • ewentualnie: śmietana do złagodzenia i zagęszczenia
Przygotowanie:
Mięso oczyść, umyj i pokrój w plasterki. Przypraw i oprósz mąką. 

Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. 
Dodaj mięso i smaż przez kilka minut.

Marchew i groszek ugotuj w niewielkiej ilości wody. Kiedy marchew będzie już miękka, dodaj mięso z cebulą. 
Paprykę obierz ze skórki (podpiecz najpierw nad palnikiem lub w piekarniku - będzie łatwiej). Pokrój w duże plastry lub kawałki i dodaj do garnka. 
Całość chwilę gotuj pod przykryciem. Dodaj koncentrat pomidorowy i zioła.
Zdejmij pokrywkę i zredukuj jeśli jest taka potrzeba. Możesz również dodać nieco gęstej słodkiej śmietany. 
Podawaj z kaszą lub kluskami.

Smacznego!


Wypróbuj również:

2 komentarze

  1. Dawno nie robiłam żadnego gulaszu i tak narobiłaś mi smaka, bo lista składników to same pyszne rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i super proste pyszne lekkie danie po pozdr

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!