Muffiny faszerowane mascarpone i czarną porzeczką
Proponuję ciekawy pomysł na inne potraktowanie zwykłych, czekoladowych muffinek.
Pierwszą partię zapiekłam z mascarpone w środku, ale niestety nie skończyło się to najlepiej, bo serek wypłynął i miałam sporo pracy z czyszczeniem piekarnika. Tak więc znowu okazuje się, że najprostsze rozwiązania są najlepsze :) .
SKŁADNIKI:
(12 sztuk)
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 1 łyżeczka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, olej, jajko.
Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche i wymieszaj łyżką.
Masę nalewaj do foremki - do 3/4 głębokości dołeczków.
Piecz ok. 15 min. z termoobiegiem.
W miseczce wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem.
Po upieczeniu i ostudzeniu, rozetnij w poprzek górną część muffin i nakładaj pomiędzy rozcięte warstwy po łyżeczce mascarpone i czemu.
UWAGA! TUTAJ ZNAJDZIESZ WYPRACOWANY PRZEZE MNIE PRZEPIS NA IDEALNIE WIGLOTNE I DŁUGO UTRZYMUJĄCE ŚWIEŻOŚĆ CIASTO MUFFINKOWE
1 komentarze
smakowity pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!