Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Muffiny faszerowane mascarpone i czarną porzeczką

Autorka 20:19 , , , , , , , , ,

Proponuję ciekawy pomysł na inne potraktowanie zwykłych, czekoladowych muffinek.
Pierwszą partię zapiekłam z mascarpone w środku, ale niestety nie skończyło się to najlepiej, bo serek wypłynął i  miałam sporo pracy z czyszczeniem piekarnika. Tak więc znowu okazuje się, że najprostsze rozwiązania są najlepsze :) .

SKŁADNIKI:
(12 sztuk)
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, olej, jajko.

Do miski z mokrymi składnikami dodaj suche i wymieszaj łyżką.

Masę nalewaj do foremki - do 3/4 głębokości dołeczków.

Piecz ok. 15 min. z termoobiegiem.

W miseczce wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem.

Po upieczeniu i ostudzeniu, rozetnij w poprzek górną część muffin i nakładaj pomiędzy rozcięte warstwy po łyżeczce mascarpone i czemu.

Smacznego!


UWAGA! TUTAJ ZNAJDZIESZ WYPRACOWANY PRZEZE MNIE PRZEPIS NA IDEALNIE WIGLOTNE I DŁUGO UTRZYMUJĄCE ŚWIEŻOŚĆ CIASTO MUFFINKOWE

Wypróbuj również:

1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!