Wyraziste wiśnie z musem czekoladowym
Do przygotowania tego deseru natchnął mnie klasyczny, niemiecki tort czekoladowo - wiśniowy. Uwielbiam połączenie smaku wiśni z gorzką czekoladą.
Składniki:
(4 porcje)
- ok. 400 g wiśni
- 250 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 75 ml nalewki wiśniowej
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni podgrzewaj wiśnie z cukrem i nalewką do odparowania.
Odstaw do ostygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
Śmietanę ubij na sztywno i powoli dodaj do niej czekoladę, mieszając.
Na schłodzone wiśnie nałóż mus czekoladowy.
Wierzch możesz ozdobić odrobiną syropy pozostałego po wiśniach.
Smacznego!
3 komentarze
jeden z tych idealnie dobranych duetów :) pyszny deser :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńpyszny deser :) ten mus czekoladowy! MMM...
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!