Witam w mojej kuchni! Rozejrzyj się i wybierz coś pysznego ;)

Lasagne na zimo z fetą i łososiem

Autorka 22:36 , , , , , , , , , , ,

Wyobraźnia mnie poniosła. Wszystko dzięki konkursowi na pomysły na lasagne (lub lazanię ;) ). Tym razem składnikiem, do którego "dobudowałam" całą resztę był obecny w lodówce łosoś wędzony na zimno i, oczywiście, wspomniany makaron. Całość przypomina w smaku sałatkę grecką, tyle, że zamiast sałaty jest makaron :)


Dopisane 30.08.2012: Tym przepisem wygrałam konkurs http://szefkuchni.blox.pl/2012/08/Konkurs-Lasagna-z-Lubella-rozwiazany.html :)

 Składniki:

  • 14 płatków makaronu lasagne (tu Lubelli)
  • czarne oliwki
  • suszone pomidory (około 10 plastrów)
  • ser feta
  • opakowanie łososia wędzonego (ok. 100 g)
  • oliwa do gotowania makaronu
  • sól
  • koperek świeży lub mrożony do dekoracji


Przygotowanie:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Tym razem gotuj dłużej niż producent podaje na opakowaniu (gotuj około 5 minut każdą partię - po 5 w dużym garnku), ponieważ ta lazania nie będzie już podgrzewana.

Suszone pomidory pokrój w paski i odłóż do miseczki.
Oliwki pokrój w plasterki i odłóż do miseczki.

Na płaskim (najwygodniej podłużnym - półmisku) talerzu ułóż 2 płatki lasagne, tak, aby zachodziły na siebie ok. 1/3 długości.

Na makaron układaj rozsypany w palcach ser feta. Na ser układaj połowę z pokrojonych pomidorków.
Warstwę przykryj kolejnymi dwoma płatami lasagne.

Ponownie makaron posmaruj serem, tym razem dodaj połowę oliwek. Warstwę przykryj kolejnymi dwoma płatkami makaronu. Przykładając kolejne warstwy makaronem, dociskaj, aby całość była stabilna.

Na tę warstwę nałóż płatki łososia i przykryj makaronem.

Ponownie ułóż warstwę z oliwkami (jak wyżej), a na nią warstwę z pomidorami. 

Ostatnia warstwa to również warstwa z łososiem, którą przykryj makaronem. Makaron wierzchni udekoruj pojedynczymi, małymi skrawkami ryby i całymi oliwkami. Możesz dodać koper.

Ta lazania idealnie nadaje się do zjedzenia po przechowaniu przez noc (lub cały dzień) w lodówce. Poszczególne warstwy wtedy stają się bardziej zespolone.

Smacznego!

Wypróbuj również:

5 komentarze

  1. lasagne na zimno ;>
    ciekawy pomysl! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Feta i łosoś! <3 w lasagne na zimno musi smakować super, świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zachęcam do spróbowania :) Jeśli zrobicie - koniecznie podzielcie się wrażeniami i uwagami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję zwyciężczyni! A pomysł super!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!