nie-PIZZA
Niby pizza, ale przyjmując, że podstawą pizzy jest przede wszystkim drożdżowe ciasto - pizzą to moje danie nie jest. Podstawą tutaj jest ciasto francuskie. Zwykłe, z rolki, ze sklepu. Dzięki temu, że jest lżejsze, można cieszyć się całym "farszem" bez bolącego z nadmiaru ciacha brzucha :)
- 1 ciasto francuskie
- 4 plastry czerwonej papryki
- 1/4 opakowania mrożonego szpinaku
- ser mozzarella - wg upodobania
- 1 chuda mała kiełbaska
- 1/2 cebuli (u mnie czerwona)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 4 płatki suszonych pomidorków
- 4 nieduże pieczarki
- 2 łyżki ketchupu
- oregano suszone (u mnie Prymatu)
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (u mnie Prymatu)
- łyżeczka oliwy
- 1 jajko
- łyżka masła
opcjonalnie:
papryczka jalapeño
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (jeśli używasz termoobiegu, jeśli nie - zwiększ do 200).
Ciasto francuskie rozłóż na blasze, na dodanym pergaminie. Aby ciasto nie wyrosło zbyt mocno, należy je nakłuwać widelcem. Rozmąć jajko i smaruj nim wierzch ciasta - dzięki temu ładnie się zarumieni.
Ciasto piecz wg wskazówek na opakowaniu - do momentu kiedy zacznie się rumienić.
W czasie pieczenia ciasta przygotuj pozostałe składniki:
Na maśle usmaż szpinak, przyprawiając go do smaku. Odstaw.
W oddzielnej miseczce wymieszaj: ketchup, oliwę, czosnek i oregano (pamiętaj, aby wsypując oregano, rozetrzeć je w rękach - dzięki temu uwolni swój aromat). Odstaw na bok.
Kiełbaskę pokrój w plasterki i usmaż na chrupiąco.
Paprykę pokrój w poprzek w "plasterki".
Cebulę pokrój w półplasterki.
Suszone pomidorki pokrój w paseczki.
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.
Po upieczeniu ciasta, odstaw je i posmaruj sosem ketchupowym.
Następnie nakładaj szpinak - jak wolisz, albo partiami (ja tak zrobiłam), albo posmaruj jako kolejną warstwą.
Pozostałe składniki układaj na "pizzy", na wierzch starkuj mozzarellę.
Całość wstaw do piekarnika i piecz jedynie do stopienia sera.
Smacznego!
1 komentarze
ciekawy pomysł :) może to troszkę tartowate? :) na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i Twoją opinię :) Zapraszam ponownie!